nabore.bg

Хората говорят

Съдба: Дядото на певеца Орлин Павлов - пленник на Сталин

Дядото на певеца Орлин Павлов - майор Павел Павлов паднал в битката за София по времето на Втората световна война. Името на храбрия летец се споменава на всяка тържествена заря на 3 март, 2 юни и 22 септември и 10 декември - датата, на която 32-годишният мъж пада при отбраната на столицата през 1943 г.

Той излязъл от Военното училище като подпоручик летец на 55-и Тракийски випуск, а по-късно завършил и изтребителската школа и получил званието “Летец изтребител”. Продължава военната си кариера в 6-и избирателен полк към летище Карлово, а през 1939 година заминал на специализация в Полша. След няколко месеца го привикали обратно в родината.

На 1 септември 1939 г, когато започнала Втората световна война, поемайки към България със свой другар, той се озовал в епицентъра на битка. В суматохата вместо влака за Румъния, се качили на композиция за Източна Полша, а щом стигнали руснаците ги пленили и прехвърлили в Москва, за да изяснят самоличността им. Летците били освободени след намесата на културното аташе, а руските власти им се извинили, дори ги завели на балета “Лебедово езеро” в Болшой театър, разказва перипетиите на дядо си, Орлин Павлов.

 

От вестник „Златна възраст”


Летецът Павел Павлов

Летецът Павел Павлов

Певецът Орлин Павлов

Певецът Орлин Павлов

Паметникът на майор Павлов

Паметникът на майор Павлов