nabore.bg

Архивите са живи

Преди 70 години: Дунавската флотилия чисти реката от бомби-чърчилки

В Русе продължават прявите за предстоящата 70-годишнина от Девети септември 1944 г. За първи път в мултимедия в Русе са показанr почти непознати кадри от присъствието на Дунавската военна флотилия на СССР в града. Според историята на Руския военен флот, точното название на тази военна част е „Дунавска два пъти червенознаменна, носител на ордените "Нахимов" и "Кутузов" военна флотилия”.

Неотдавна стана публично известен фактът, че около 2000 г. е изчезнала или открадната общинската книга за вписване на почетните граждани на Русе и носителите на почетния знак на града в периода до 1989 г. Това затруднява да бъдат възстановени имената на всички, удостоени с тази висока чест, защото решенията са вземани не само от Общинския съвет, но и еднолично от кмета. Сигурно е, че сред носителите на почетния знак на Русе има много адмирали, капитани I ранг и герои на СССР, от екипажите на Дунавската флотилия.

Сред тях е медицинската сестра и разузнавач Екатерина Дьомина, последната жена войн, участник във Великата отечествена война, станала кавалер на златната звезда още 1945 г., но я получава ...едва през 1989 г. Дьомина се е лекувала в Русе. Освен със самарянство, тя се е занимавала и с военно разузнаване.

Със заповед на Сталин, екипажите на съветската военна Дунавска флотилия навлизат в Русе точно в 11 часа на 8 септември 1944 г. Според капитан I ранг Аркадий Владимирович Свредлов, началник щаб на флотилията, в периода 8-18 септември 1944 г, екипажите на дунавските бронекатери и тралчици са превозили общо 80 000 войни - от редници до адмирали, 130 танка, 304 оръдия, 4222 коня, 2096 тона боеприпаси, 2018 каруци и др. Българската Дунавска военна флотилия още на 8 септември 1944 г. се присъединява към съветския военен флот и активно участва при прочистване на Дунав от германски и американски, английски дънни мини /речнофлотският фолклор веднага ги кръщава "чърчилки”/.

В тези операции блестящо се представя българския миночистач "Христо Ботев", на който се дава чест и право да открие парадния конвой на Съветската дунавска военна флотилия във Виена през юли 1945 г. Тази чест му се дава за „за проявен геоизъм при разчистването на Среден и Горен Дунав от мини.

По това време пътническия ни кораб "Царица Йоанна" става щабен съветски военен кораб и постоянно седалище на адмирал Горшков и вицеадмирал Холостяков, командващи Съветския военен дунавски флот в периода 1944 - 1945 г. Другият български кораб, носител на високи съветски отличия от тови време, е "Цар Борис", преустроен за Транспортна болница №2 на Дунавската военна съветска флотилия, обслужван от български екипаж.

Документално мултимедийно представяне на кадри от тези събития може да се види на 9 етаж в сградата на русенската Проектанска организация.

 

Галина АНТОНОВА


Българският миночистач

Българският миночистач "Христо Ботев" - 1945 г във Виена.

Медицинската сестра-разузнавач Екатерина Дьомина, герой на СССР (с веслата в лодката) превозва ранен боец. Дьомина е лекувана в Транспортна болница № 2 на Съветската военна дунавска флотилия, разположена на българския пътнически кораб

Медицинската сестра-разузнавач Екатерина Дьомина, герой на СССР (с веслата в лодката) превозва ранен боец. Дьомина е лекувана в Транспортна болница № 2 на Съветската военна дунавска флотилия, разположена на българския пътнически кораб "Цар Борис".

Бронекатери на Дунавската флотилия готови за преминаване през една от трите съветски переправи - две при Русе и една край Батин септември 1944 г.

Бронекатери на Дунавската флотилия готови за преминаване през една от трите съветски переправи - две при Русе и една край Батин септември 1944 г.