nabore.bg

Тежката дума

Дране на самообслужване

Кажи ми, кажи, бедний народе,

кой те в таз рабска люлка люлее?

 

Хр.Ботев - Елегия

 

Вече можем да бъдем горди! Освен нашата, родната, българската армия, ще издържаме с още по-голям ентусиазъм и американската. След американските ТЕЦ-ове, сега с благоговение ще храним и американските рейнджъри, защото САЩ са бедни и не могат да смогнат да издържат своите поделения военни  по целия свят, то си е и така.   

         

Официалните съобщения     

 

          Американският президент, Бог да им го поживи, е категоричен, че съюзниците, които приемат американски въоръжени сили плащат недостатъчно. Той самият е разработил формула – „цената + 50 процента”, съобщава The Washington Post. Тази цена трябва да стане световен стандарт, но тя потресе основните съюзници – Германия, Япония и Южна Корея, според които разходите им за издръжката на американските войници и техника ще нараснат пет пъти.

          Представителят на Съвета за национална безопасност на САЩ Гарет Маркиз е подчертал, че администрацията на Тръмп се стреми за сключи изгодна за американския народ сделка, но на този етап това не бива да се коментира. Според Washington Post тази интересна формула не се явява официално предложение, но е идея за извличане на максимална полза от съюзниците.

          Според президента на Америка, съюзниците на САЩ и членовете на НАТО досега са се възползвали от военните операции на американската армия, извличали за полза за себе си, но тези операции ще спрат! Затова за 2020 г. президентът Тръмп ще иска от Конгреса 750 милиарда долара за военни цели.

         

Къде е заровено кучето?

         

Сега вече САЩ намират формула другите да плащат за да реализират те своите икономически и военни интереси. Всъщност тази формула никак не е нова. Тя е измислена още от времето на колонизирането на различни региони на света.

След Втората световна война американските военни се  базираха в различни региони на света под претекста, че ще опазват мира. Нека не забравяме, че по това време бе основан Световния съвет за мир.

Американските бази постепенно се множаха с аргумента, че има региони на напрежение. Именно в тези региони на напрежение САЩ създаваха и въоръжаваха опозиционни формирования, които служеха за преврати и създаване на хаос, за да могат да се реализират, основно, икономическите цели  на САЩ. Както е видно от събитията след 1990 г. военните действия се водеха предимно в региони, където има залежи на петрол.

Естествено всичко това струва пари, и тези пари идват от американския данъкоплатец, но той плаща за собственото си благополучие, а не за укрепване на световния мир. По тая именно причина и Световния съвет за мира загуби изцяло своето влияние и националните си структури в света, защото вече ставаше пречка на реализирането на американските интереси и начините за тяхното постигане.

Според контекста на идеята, съюзниците, т.е. членовете на НАТО много са се разглезили. Те само търсят полза за себе си, ще рече да се пъчат че са съюзници на американската миротворческа армия. Айде стига! До тук!

 

Де факто

 

Реализирането на американските интереси ще става вече за сметка на българина. При новата формула освен всичките такси налози и данъци, феноменално измислени от чуждестранни експерти, ще трябва да плащаме и плюс 50 процента за издръжката на американските военни на наша територия. Така дрането на кожи става вече на самообслужване, защото няма да има насилие и излишни формалности.!. А съзнателно и отговорно ще отделяме от залъка за да храним янките.

В същото време ще живеем със самочувствието, че издържаме най-миролюбивата армия в света, чиито стандарт на живот е наша собствена отговорност. Тя пък – американската армия, ще де бори за интересите на собствената си държава. Фактически българинът трябва да се чувства вече и американец, нещо като нов щат на САЩ ще станем. То не че сега не сме.  Сега и американската армия ще ни бъде родна армия, нали така!

Що се отнася до разработената от уважаемия Доналд Тръмп формула, тя може да бъде представена за Нобелова награда за мир, защото мирът в САЩ териториално ще е гарантиран от съюзниците!

На въпроса си, в цитираното стихотворение,

 поетът сам отговаря:

„...смок е засмукал живот народен,

смучат го наши  и чужди гости.”

Стихотворението е публикувано през 1870 г.

 

Георги АПОСТОЛОВ


Георги Апостолов

Георги Апостолов