nabore.bg

В джоба

ДПС предлага: От юли пенсиите да се вдигнат с 5,4%

Вдигане на всички пенсии с 5,4% от 1 юли 2018 г. предлага Движението за права и свободи с нови промени в Кодекса за социално осигуряване. Така при среден размер на пенсия от 341,57 лв. тя ще се вдигне с около 18 лв., каза вносителят на промените д-р Хасан Адемов от ДПС.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта. Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход. Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25. За увеличението ще са необходими 290 млн. лв., показват изчисленията на вносителите. Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд “Пенсии” с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9 % едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички пенсионери по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент, обясн д-р Адемов. Според вносителите увеличението само на минималната пенсия на 200 лв. е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос. Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това ще спомогне за възстановяване на справедливостта

 

Наборе.бг