nabore.bg

Тежката дума

Провокативно: Досиетата от друг поглед

Защо Комисията на Евтим Костадинов не ми признава годините, през които съм работил за Второ главно управление на ДС?

 

Искам да анализирам “провокацията досиета”, от друг поглед! Кандидатите за властта разединяват, за да разбият статуквото. После агитират към “обединяване” ... около тяхното управление! Така започна и Съюзът на демократичните сили, които вече наподобяват разбитите авари! След тях демократично се изнизват и останалите “силоваци”! И все плашат с досиетата! Така е при всяка смяна на системата!?! Досие-гейт, досие-гейт, ...ама,

 

който вади досие, от досие умира!?!

 

Дори селският ми чичо разбра за отечествените поражения, които са на мода!?! Иронизирайки поредните окастрени списъци, появяващи се отвреме-навреме, народът казва: “Всяко чудо за три дни! Досиетата за три месеца!”

Повечето разузнавачи обръгнаха и си намериха място, в либералната псевдоикономика. Първи бяха заслужилите агенти от един етнос, който минаха на друго подчинение,  но някои продължават да се “панират”. Има и водещи ръководители, между тях, което напомня и за ЕГН-то или за “другата ясла”! Лошо няма, но и в ръководствата на запасните асоциации вече се появяват “разграничаващи” нотки!

С добрата кадрова политика, от онези “45 години стигат”, подпомогната от непрекъснатото изграждане на други морални ценности ги отличава от днешните интриганти и доносници. Достатъчно е да погледнем как се опитват да ги разработват чрез „четвъртитата власт” и бумерангът, който

 

непрекъснато се стоварва върху днешните им активисти.

 

Разузнавачите на НРБ, независимо дали са били в политическото, военното, културното или в научно-техническото направление са ДОСТОЙНИ, след като са служили на Отечеството. Те няма от какво да се срамуват и са се “открили” /неглижирали/ изпреварващо, без нарушаване на дадената клетва за дискретност и лоялност! Всички мъже са били войници на България и са действали съгласно КЛЕТВАТА! Отказът от сътрудничество, лоялност и взаимопомощ, с колегите от всички посочени звена, беше “служебно несъответствие” със заеманото положение. Няма да крия, че

 

симбиозата ми с военната мисия във Вашингтон,

 

бе истинско удоволствие между колеги. Особенно се открояваше полковникът - ръководител на Военната мисия, който даваше тон на приятелско сътрудничество, а не на “приятелски огън”. Помагаха ми информационно, културно и битово и не им оставах длъжен. Това за мен не бе изненада, въпреки че бях “облагодетелствуван” да отбия наборната си военна служба в тогавашната Катедра 22 на ВМЕИ.

Днес се учудвам на паниката, която обхваща някои наши обществени ръководители, в асоциациите, опитващи се да отделят професионализма като неполитизирани; вземат много на сериозно един нескопосан закон; и се опитват да се “забронират” в тясната си професия и дейност. При това копирайки днешния морал и етика. Такава деидеологизация напомня загубата на вапцаровата вяра, без която индивидът е нищо!

И все пак трябва да посоча факт, който е интересен и провокационен. В ДС бях 21 години като Научно-техническото разузнаване. Основно това са 18 години в НТУ- към Второ главно управление. Само последните три бяха към Първо и само тях ми “осветяват” от Комисията по досиетата, ръководена от Евтим Костадинов.

 

Чувствувам се дискриминиран,

 

тъй като всичките ми тези години са част от историята на Народна рапублика България.

Най-интересен е фактът, че след няколкото мои публикации, във връзка с кандидатирането ми за избори, накрая спряха да ме спрягат, в списъците, вместо да посочат и останалите ми 18 годино!?! Защо?

Чудеса!?!

 

Инж. Сашо Радев – Див Дядо-38    


-------

Инж. Сашо Радев е водещ на единственото у нас специализирано дискусионно предаване за пенсионерите по телевизия СКАТ. Бил е полковник от Държавна сигурност, работил е в Научно-техническото разузнаване. Бивш аташе в посолството ни във Вашингтон, по професия е инженер по радио и телевизия.Сашо Радев в студиото на своето предаване на телевизия СКАТ

Сашо Радев в студиото на своето предаване на телевизия СКАТ