nabore.bg

Хората говорят

Ще ви разкажа: Дориян Александров - доайенът на бойните изкуства

Докторът е специализирал в Китай,  Русия, Швейцария и Гърция

 

Дориян Александров е основател е на Историческото дружество ‘’Българска орда’’

 

Д-р Дориян Александров е роден на  19.06.1957 г. в София в семейство на интелектуалци. Завършва Първа  софийска гимназия през 1975 г. Военното си обучение изкарва в артилерийска школа  в Пазарджик.Следва ветеринарна медицина във ВМФ към Тракийския университет в Стара Загора и завършва през 1982 г. Работил е в различни институти на Медицинска  академия-София,бил е  издател и главен редактор в издателствата ’’Златен дракон’’ и ‘’Шамбала’’. Повече от 40 години той е посветил на изучаването и популяризирането на бойните изкуства, източната медицина и философия. Специализирал е в Китай,   Русия, Швейцария и Гърция. Той има над 100 публикации на тази тема в различни периодични  издания у нас и в чужбина. Автор е на 8 книги и сборници за източните бойни изкуства. Всред тях  са ‘’Па-Куа-Джан’’- бойна категория в  осем насоки /1993/, ’’Ортодоксален Тай-Дзи-Цюан-традиция Чьн/1995/, ’’Бойни техники Тай – Дзи-Цюан /1999 /, ’’Бойни изкуства и военно дело на  прабългарите / 1999/, ’’Смъртоносните захвати на Чен-На /2006 / и др. Носител е на международни награди и притежател на висши спортни степени в  тези изкуства. Прави различни изследвания върху древната  история на  българите в Азия като ги представя със своя бит, обичаи, култура и медицина. Въз основа на тези свои проучвания, той публикува през 1989 г. студия със заглавие ‘’Прабългари, хуни и китайци’’,която е издадена и в Китай. Основател е на Историческо  дружество ‘’Българска орда’’,като има голям брой научни публикации и доклади по интердисциплинарно българознание.

Един от учебниците на д-р Александров

 

Д-р Дориян Александров хармонично съчетава теорията и практиката на бойните изкуства - Джу-Джуцу, Самбо, Джудо, Карате, Кунг-Фу, Айкидо и др. Бил е сьстезател в ‘’Локомотив’’, ’’Академик’’, ЦСКА и ‘’Берое’’.Работил е в областта  на охраната и сигурността. От 1979 г. е хоноруван преподавател по бойни изкуства-клуб ‘’Будо карате’’ кьм  Тракийския университет,клуб ‘’Багатур’’- София за древни бойни изкуства, НСА-София, У-Шу Академия-Варна и школа ‘’Златен Дракон-София. Притежава майсторски степени в няколко стила.

Ветеринарният лекар е написал над 10 книги посветени на източните бойни изкуства

 

Д-р Александров е почетен председател на Бьлгарската  федерация по У-Шу, традиционни китайски изкуства и култура и съучредител на Международната федерация по У-Шу /Пекин/. Той е един от малкото наши специалисти по история и теория на бойните изкуства.

   

Д-р Мирослав ЛАЗАРОВ

mirofox2020@mail.bg