nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Годишнина: Дончо Папазов дава курбан на пристанището в Царево

Навършват се 30 години от околосветската обиколка на мореплавателя с яхтата му „Тивия”

 

На 13 юни 2018 г. се навършват 30 години от самотната обиколка на света на Дончо Папазовх - без спиране, през нос Хорн, на борда на яхтата "Тивия". Мореплавателят избра да отбележи тази дата след три десетилетия с курбан от 13 часа на пристанището на Царево. 

Неговото плаване бе едно от най-големите постижения в българското ветроходство. Дончо Папазов обиколи света с яхта, сам, без спиране, като по-голямата част от плаването е през зимния сезон на южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” и „неистовите петдесет” градуса. През 1988 г., Дончо усъвършенства „невъзможния път” на прочутия мореплавател-самотник Вито Дюма, който през 1942-43 г. обикаля света през нос Хорн. Дюма спира в шест пристанища и част от маршрута му минава в пояса на 30-те градуса. „Невъзможният път” е прието да се нарича предизвикателството да се обиколи света в южните полярни ширини, на юг от трите носа – нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн.

 

Ето какво казва дъщерята на мореплавателя Яна Папазова:

 

 „Баща ми първи премина невъзможният път без спиране, сам, за 164 дни, през зимата и оттогава го наричатбългарския „невъзможен път”. Дюма извършва огромно постижение и подвиг, останало незабелязано и недооценено заради разгарата на Втората световна война. Днес, Вито Дюма има запазено място в морските анали като пионера на самотното мореплаване и преодоляването на „lаroute impossible”. Постижението на баща ми потъна във вълненията на голямото политическо събитие - демократични промени през 1989 г., в които той се потопи изцяло”. 

Ето откъс от книгата на Дончо Папазов „Невъзможният път“, описваща плаването: „Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!“

Преди това от Созопол до  Буенос Айрес (1987 г.) Дончо плава заедно с Методи Савов. От Буенос Айрес до Созопол (1989 г.) плава заедно с Николай Йотов.

 

Дончо Папазов е познат като мореплавател, но не само.

 

 Двадесет години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор е на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Депутат в 36-то Народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ, днес е и щастлив дядо. Вероятно ще се изненадате, че Дончо Папазов е икономист. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София. За всеобща изненада зарязва специалността си и се впуска в морски приключения. През 60-те години на миналия век участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура. И оттогава е непрекъснато във водата! 

Мореплавателят не отказва поздравления на телефон си 0886 575139 както и в своя сайт www.donchopapazov.bg

 

www.nabore.bg

 

 

 


Дончо Папазов днес

Дончо Папазов днес

Яхтата

Яхтата "Тивия"