nabore.bg

Красиви всеки ден

Домашна козметика: Студът ражда повече бръчки от жегата

През зимните дни кожата се дехидратира и придобива неприятен тен

 

Заблуда е, че кожата изсъхва и се състарява най-много през лятото поради жаркото слънце. В мразовитите дни през зимата тя губи влага точно толкова, колкото и през горещите месеци. Вятърът, студът, смяната на температурата, когато излизате от затоплено помещение на хладния въздух, обезводняват кожата. Особено вредно е и парното вкъщи. Дехидратираната кожа се изопва, зачервява се, губи еластичността си, става неприятно сивкава на цвят.Слагайте редовно хидратиращ крем, но никога преди излизане навън, защото той може да замръзне на кристалчета в порите. Най-добре е това да става вечер, около час преди лягането. Преди това положете мазен подхранващ нощен крем. Много добре действа

 

домашно направен крем

 

 с прясна безсолна свинска мас, в която сте сварили на водна баня щипка невен на 1 супена лъжица мас. Ако миризмата ви притеснява, капнете няколко капки от парфюма си. Този крем действа заздравяващо и при всякакъв вид рани.

През зимата кожата има повишена мастна секреция, затова се нуждае от по-старателно почистване. Ако имате суха кожа, не я мийте с вода. Почиствайте я с по-мазно тоалетно мляко. При къпане използвайте гелове и леки емулсии. Откажете се от лосионите на алкохолна основа, тоалетните води и одеколоните. Използвайте антибактериални кремове, най-добре така наречените зимни. Те са богати на липиди, витамини и растителни екстракти.

 

Подходящи са всички,

 

които са на основата на алое вера, Q-кремове (или антиоксиданти). За нощта поставете около очите и на клепачите мазен успокояващ гел, а сутрин - специален крем за очи. Не допускайте изсушаване на кожата на тези деликатни места. Погрижете се в помещенията да има изпарители на вода.

Правете маски, но винаги вечер, когато кожата се възстановява и попива всички активни съставки. Веднъж седмично поставяйте подхранваща маска, богата на животински мазнини и хранителни съставки. Правете и хидратираща маска

 

поне 10 пъти в месеца.

 

Козметичните средства пазят от студа. Пудрата и фондьотенът могат да ви защитят от вятъра. Освен това между частиците им остава въздух, който допълнително пази кожата от студа. Използвайте по-мазна кремообразна козметика, сухата оставете за горещите месеци. Подберете си по-мазни помади и червила за устните, защото те са изключително чувствителни на вятър и студ. Ако не ви понасят помадите, мажете ги вечер с прясно краве масло или с леко втечнен мед.

 

Наборе.бг