nabore.bg

Красиви всеки ден

Домашна козметика: Цитруси за хубост

Цитрусовите плодове са не само хранително, но и козметично средства, богати на витамини, микроелементи, органични плодови киселини и биологичноактивни вещества. Приложени директно върху добре почистена кожа, те се всмукват от кожните клетки, като подхранват, подмладяват кожата и отстраняват някои неестетични дефекти по нея. Ето как и кога да ги ползвате.

 

Лимон

 

стяга разширените кожни пори и прочиства мазната и нечиста кожа.

За подмладяване: прави се маска с каша от лимонов сок, мед и неварено мляко - равни части, която се намазва върху измитото лице и шия и престоява 30 минути, след което се изплаква.

За суха, уморена кожа: маската от 1 разбит жълтък, 1 суп. л. лимонов сок и 1 ч. л. зехтин (олио) е хранителна и освежаваща. Лежи се без мимика 20 минути и маската се измива първо с топла, после със студена вода.

За мазна кожа с широки пори: маска от лимонов сок, яйчен белтък, разбит до пяна, и лъжичка брашно.

 

Киви

 

съдържа много органични киселини и витамини и е най-богатият на витамин С цитрус. Стяга разширените пори, премахва лъскавината на мазната кожа, изчиства цветните петна и замърсяванията, а луничките избледняват.

При суха, повяхнала кожа: истински хранителен и освежаващ балсам е маската от 1 суп. л. сок от киви, 1 каф. лъж. зехтин и 1 разбит жълтък. Кашата се намазва върху измито лице и престоява до пълно изсъхване без мимики. Сваля се първо с топла, после със студена вода.

При вроговявания на лактите и коленете: С кората от парче киви вроговяванията се натриват, след като на лактите и коленете предварително е направена гореща баня, за да омекнат и лесно да се изронят с пемза. След измиването на сока кожата се намазва с мазнина.

 

Мандарина

 

подхранва и подмладява всеки тип кожа.

За подмладяване на кожата: След добро измиване и избърсване кожата се натрива с мандаринен сок и се оставя да изсъхне.

При суха кожа: Сокът на една мандарина се смесва с един разбит жълтък.

Маската се намазва върху лицето, престоява 20 - 30 мин без мимика и се изплаква с хладка вода. Кожата става мека, сочна и розова.

При мазна кожа: Към 2 суп. л. сок се прибавя 1 разбит на пяна белтък. Маската престоява 20 мин и се измива със студена вода.

 

Грейпфрут

 

след кивито грейпфрутът е най-богат на витамин С.

При нечиста, с петна кожа: Грейпфрутът е чистител, избелител и омекотител.

След изцеждане на сока кожата се натрива дълбоко за няколко минути с вътрешната част на кората и се оставя 1 час да изсъхне. Сокът се изтрива с розова или кислородна вода.

При отпусната, уморена или пореста кожа: Добро средство е лосионът от равни части сок и минерална вода. Маже се сутрин върху измито лице и се оставя да съхне 1 час. Изплаква се с чешмяна вода.

При нееластична кожа и отпуснати черти: За масажиране на лицето и шията се използват изстудени парчета грейпфрут, а после размачканата каша се използва за маска.

За предпазване от бръчки: По 1 суп. л. сок, кисело мляко (сметана) и по 1 ч. л. морковен сок и оризово брашно се разбъркват до гладка смес, която се нанася на лицето, шията, деколтето или бюста. Оставя се да действа 40 - 50 минути, изплаква се с хладка вода, изтрива се и пак се намазва със сок до изсъхване. Маската се прилага 2 пъти седмично.

 

Портокал

 

стимулира клетъчната обмяна и обновява кожата. Втрит в нея, той стяга порите, подхранва я и я предпазва от бръчки.

За стягане на бюста: Приготвя се каша от портокалов сок и 1 - 2 суп. л. пшеничено брашно или картофен прах. Преди намазване се прави хладка баня на гърдите.

Кашата се налага за 40 минути, тялото е в легнало положение, бюстът е покрит с топла кърпа върху маската. Измива се със студена вода.

При бръчки и мазна пореста кожа: Смесват се равни части пресен портокалов сок, морковен сок, кисело мляко и оризово брашно (стрит на прах ориз). Кашата престоява на лицето 30 минути, изплаква се със студена вода.

 

Наборе.бг