nabore.bg

Дом и двор

Домашен майстор: Когато касата на вратата се клати...

Уплътнението може да стане със силикон

 

Често пъти поостарелите каси на вратите започват най-напред да скърцат, после вратите „задират” в пода и накрая цялата каса започва да се поклаща леко напред-назад. Причината е в разхлабване на връзките й със стенния отвор, в който е монтирана. Особено при по-старите конструкции каси за врати, които се захващат за тухлените стени с помощта на дебели пирони, а и по-новите, които се установяват с помощта на големи дюбели за стена или просто с помощта на винтове за бетон.

Как се ремонтира касата?

Най-напред  е необходимо да се открият процепите, при които касата се е разместила и между нея и стената са се образували празни пространства. За целта се свалят декоративните лайсни на вратата, закриващи захващането на касата към стената. Следва запълване на процепите със силикон за уплътняване на дървени изделия. След засъхване /продължителността е написана на повърхността на тубата със силикон/ трябва подалият  се навън материал да се зачисти с гумена шпакла.

После отново внимателно се поставят декоративните лайсни към стената и касата, като накрая ако има малки процепи  между стената и декоративната лайсна, тя може да се запълни с лек силикон за дърво или даже санитарен силикон. Така ремонтираната каса се оставя напълно да изсъхне, като през това време крилото на вратата се отваря и затваря леко и много внимателно, а при възможност вратата се оставя затворена през цялото време.

       

Инж. Атанас  ЖЕЛЯЗОВ