nabore.bg

Докторе, защо?

Д-р Димитър Тасков, офталмолог: Не чакайте пердето да узрее, за да пристъпите към операция

При 50% загуба на зрението, е време за тази интервенция

 

Очите са прозорец към душата, но и към света, и когато с напредването на годините той започва да се замъглява от появила се катаракта (старческо перде), и радостта от живота намалява. Заболяването е отговорно за 48% от световната слепота, което е около 18 млн. души. Какво представлява това постепенно намаляване на зрението и кога може да се оперира, обяснява д-р Димитър Тасков от очна болница „Луксор“ – Пловдив. Специалистът, родом от Търговище, е първият български офталмолог, извършил операция на катаракта чрез метода на факоемулсификацията на живо пред свои колеги от цял свят. И е върнал зрението и радостта от живота на хиляди.

– Какво представлява т.нар. катаракта, или перде, и защо често се появява при възрастните?

– Катаракта е гръцка дума, означава „водопад“, и подсказва, че при този очен проблем пациентите виждат като през вода. Пълното наименование на думата катаракта сенилис означава старческо перде. При него бавно и постепенно настъпва замъгляване на зрението, което може да завърши с тоталната му загуба.

– Каква е причината за появата на това заболяване?

– За съжаление, причините за развитието на катарактата не са абсолютно изяснени. Доказано е, че увеличеният радиоактивен фонд има своето място в зараждането на това заболяване. Усилената слънчева активност, поради разширяването на озоновата дупка в атмосферата, също оказва негативно влияние. Заради това южните нации развиват по-често заболяването, отколкото северните. Пердето може да се премахне единствено чрез оперативно лечение. Не може да се излекува с капки, лекарства или билки.

– За какъв период може да се стигне до загуба на зрението?

– Различните видове катаракта протичат с различна скорост и интензивност. При някои случаи след зараждането є минават само няколко месеца и зрението се губи напълно, в други  минават години и не се стига до тази крайна фаза. Веднъж появило се, пердето трябва да бъде следено и да се избере най-точният момент, в който да се оперира. В никакъв случай не бива да се чака до пълна загуба на зрението, защото тогава интервенцията става по-сложна за изпълнение и за понасяне от пациента. Правилото в световен мащаб е хирургичната интервенция да се извърши, когато пациентът започне да се затруднява в изпълнението на своите ежедневни или професионални задължения. Обикновено това е при около 50% загуба на зрение.

– Някои хора оперират само едното си око. Правилно ли е?

– За съжаление, заради тежкото си финансово състояние пенсионерите у нас си оперират само едното око, а другото го отлагат максимално във времето. Това е лошо, защото пердето, оставено без лечение, стига до фаза на узряване, след това на презряване и може да доведе до т.нар автоимунно възпаление. Свързано е със силни болки, зачервяване, което налага спешна операция, а тя често не може да възстанови зрението.

– Шири се мнение, че лятото не е подходящ сезон за операция от перде. Така ли е?

– В лечението на катаракта няма сезонност. Операцията може да се извърши и в най-топлите и в най-студените дни и не е спешна. Съобразява се с ангажиментите на пациента, тъй като месец след операцията той трябва да не извършва тежки физически усилия, да си поставя капки в очите и да спазва хигиена.

– Нужна ли е специална подготовка за операцията и как протича?

- Не е необходима специална подготовка, като пациентът не бива да спира лекарствата, които пие за съпътстващите болести, които има. Добре е няколко дни преди операцията да накапва антибиотични капки за дезинфекция. Хирургичната интервенция на катарактата се нарича факоемулсификация. При нея правим потъмнялата лещата на емулсия и я изваждаме през минимален отвор от около 2 мм с помощта на ултразвук. От две години в нашата болница работим с по-съвършен метод, наречен фемто-фако. При него се използва фемтосекунден лазер и за части от секундата се извършва раздробяване на лещата на парчета. Хирургът ги изсмуква с факоемулсификатора и имплантира новата леща. Това е уникалното, което може да предложим. В България има само още два такива фемто лазера, които са в София.

– Нужна ли е пълна упойка за пациента?

– Когато се поставят специални капки в окото, пациентът не усеща нищо по време на операцията. Венозно се инжектира лека, успокоителна инжекция. Пациентът е в съзнание и често лекарите разговарят с него. А операцията продължава 5–7 мин.

– За кои пациенти е противопоказно да си направят тази интервенция?

– Всеки човек има право на зрение. Имаме тежки и сложни случаи, свързани с редица съпътстващи очни или общи заболявания, но не мога да си позволя да откажа операцията поради това, че е сложна. Най-радостни и благодарни са тези пациенти, които от пълна слепота са прогледнали, макар и с 10%. Има случаи, които са нелечими и като лекари с висок морал казваме на пациента предварително, че не може да помогнем.

– Какви други операции правите в болница „Луксор“?

– Извършваме цялата гама от очни операции, като коригиране на късогледство; далекогледство и астигматизъм; глаукома; кривогледство при деца; операции на клепачите – освен такива, свързани с козметични корекции, също така и при извъртане на долния клепач навътре или навън; спадане на горния клепач; операция на слъзните пътища, които често се запушват при възрастните хора; операции при отлепване на ретината.

 

Интервю на Румяна СМИЛКОВА

 


Д-р Димитър Тасков

Д-р Димитър Тасков