nabore.bg

Докторе, защо?

Д-р Пашкулев за погрешно разбраната „Цитокинова буря“

Всяка система в организма - както при недостатъчна, така и при прекомерна функция – може да излезе от равновесие. Имунната система не прави изключение - добре е тя да действа в нормалния си капацитет и да й се помогне, ако е отслабнала.

         От друга страна, прекалената активност на някои нейни звена се свързва с алергични и автоимунни проблеми, както и с т.нар. „цитокинова буря“, която се дължи на отделяне на активни белтъчни субстанции от макрофагите (вид бели кръвни клетки). В умерени количества те са полезен защитен механизъм, който активизира защитните сили, повдига температурата (до определено ниво ускорява обезвреждането на микробите), сигнализира чрез болка за патологията, така че да се щади съответната област на тялото.

         При прекомерност на тези ефекти може да се стигне до твърде голяма болка или висока температура, оток на тъканите и т.н. Цитокиновата „буря“ обаче не е често явление и се среща предимно при млади хора, които са развили двустранна пневмония или друго тежко заболяване. Самото прогресивно развитие на заболяването причинява цитокиновата буря, а неприемът на определени храни и добавки (каквито погрешни тълкувания се появиха напоследък).

         Цитокиновата буря понякога може да има роля при напредналите форми на заболявания, когато се нарушава самата регулация на имунитета.Преди да се стигне до този етап на заболяването, имунната слабост при предпазване и начално инфектиране е основният проблем. Здравата имунна система ще отблъсне заболяването в най-ранна фаза и то изобщо няма да настъпи или няма да напредне в цитокинова буря.

         От решаващо значение за реакцията на имунната система е дали средствата, с който й се повлиява са естествени, дали са нормално дозирани и дали по принципса едностранчиво стимулиращи или по-скоро регулиращи (имуномодулиращи).

         Важно е да се разграничат различните дози и ефектът от тях. Ако се цели лекарствено въздействие, са допустими много големи дози лекарства (например цинк 100 и повече мг или селен 1000 и повече мкг).Подобни дози могат да предизвикатистранични ефекти като имунни и други проблеми и не се препоръчват по самопреценка, особено без назначение и непрекъснато наблюдение от страна на опитен лекар.

         По отношение на билките, повечето също действат модулиращо в нормални дози и само големите количества или някои силно токсични билки (които не са разрешени да се ползват като добавки) биха могли да създадат проблеми.

         Когато на организма липсва дори базовото количество незаменим елемент, който е важен за дейността не само на имунитета, но и на целия организъм - няма съмнение, че е полезно този елемент да се приема с храна или с добавка.

         Оптималното количество минерали и витамини не може да бъде вредно. Всъщност, чрез тяхната помощ организмът модулира различните части на имунната система (в нея има както стимулиращи, така и възспиращи клетки и субстанции).

         Важните витамини, като С и D3, както и минералите (особено цинк и селен) попадат именно в тази категория – често недостигащипри съвременния начин на живот и определено полезни приприем чрез хранителни добавки.

         Минералите цинк и селен и витаминитеC и D3 можете да си набавите в новия продукт от серияBotanic-ZinSeD. Цинкът в ZinSeD (ЗинСеД)е във формата на бисглицинат хелат- това е органична и лесноусвоима форма с висока бионаличност. Селенът е в органична L-селенометионин форма- също органичен и лесноусвоим. Витамин D е под формата на холекалциферол от растителен източник. За разлика от витамин D от ланолин, който се произвежда от себум на овце, витамин D3 в ЗинСеДе подходящ и за постещи и вегетарианци. Витамин C е под формата на калциев аскорбат.За разлика от аскорбиновата киселина, тази форма не дразни чувствителния стомах. Едно от най-важните качества на ZinSeD(ЗинСеД) е, че витамините и минералите са в дози, които доставят оптимален ефект без да водят до странични ефекти.

         В заключение, приемът на имуностимулатори трябва да е съгласуван с естествените вещества(нутриенти) и нормалната физиология, чието действие принципно е в посока на нормализиране на имунните функции.

         Здравословният начин на живот, както и полезните храни и добавки в нормални количества, регулират имунния отговор и не бива да предизвикват каквито и да било опасения.

 

www.botanic.cc


Д-р Димитър Пашкулев

Д-р Димитър Пашкулев