nabore.bg

Лични драми

Спомен: Д-р Амар лекуваше цялото село, след 1944 г. изгубихме следите му

Д-р Амар Един (вляво) с брат ми и дядо ми в с. Горно Абланово, Русенско. Снимката е от 1942 или 1943 г.                                            Личен фотоархив

 

Искам да разкажа за един евреин попаднал в родното ми село преди десетилетия – той работеше като нашия лекар. Д-р Амар Един, най-вероятно бе получил образованието си в някой престижен медицински университет и сигурно е бил много добър специалист, но защото бе евреин, най-вероятно е бил въдворен и заселен в с. Горно Абланово. Бе му разрешено да упражнява професията си през онези далечни 1942 или 1943 година.

По това време селото ни наброяваше повече от 2000 жители. По разкази на мои съселяни д-р Амар със своя опит и добри познания спечелил небивал авторитет. Нямал е медицинска апаратура и медикаменти, но се справял някак си - успявал да си набавя лекарства. Най сериозно внимание докторът обръщал на децата, като денонощно полагал грижи за тях. (Ще уточня само, че по това време да се закара болен до града е било трудно – трябвало да го транспортират само с конска каруца).

Брат ми 12-годишен, когото виждате на снимката заедно с д-р Амар се разболял от сух плеврит. Тази болест по онова време се считала за предшественик на туберкулозата, а както се знае „жълтата гостенка” тогава е била смъртоносна болест и нелечима. Д-р Амар се заел, приложил целия си опит от знания и успял да излекува брат ми. Излекувал е и други деца и възрастни. Той бил хирург, ортопед, специалист по вътрешни болести, а е имал на разположение само една медицинска слушалка.  

През лятото на 1944 г. д-р Амар изчезнал от селото и никой повече нищо не чул за него. Малко е вероятно да се заминал за Израел, или не дай си Боже да е оставил костите си в лагерите на смъртта. Дядо ми като скъп спомен пазеше снимката си с д-р Амар - човекът и лекарят с благородна душа.  

 

Пенчо ЦАНЕВ, с. Горно Абланово, Русенско