nabore.bg

Докторе, защо?

Доказано: Мъдростта наистина идва с възрастта

Пенсионерите усвояват детайлите в информацията по-добре от студентите

 

С напредването на възрастта мозъкът започва да възприема повече информация и за да може да я обработи и запомни, отсява и игнорира излишните данни, смятат учени.

При някои с годините дейността на мозъка действително отслабва. Болестта на Алцхаймер например поразява около 13% от хората на възраст над 65 г. Но при повечето възрастни значителните промени са свързани с фиксирането на вниманието – на тях им става все по-трудно да запомнят конкретен факт

 

например име или телефонен номер.

 

Изследователите посочват няколко интересни факта, получени по време на експериментите. Участниците на различна възраст са прочели няколко абзаца, в които на най-неочаквани места са били включени излишни думи. Студентите са чели текста с еднаква скорост, независимо от значението на излишните думи, възрастните хора, достигайки до тях, са започнали да ги четат по-бавно. Това според учените е показател, че те ги възприемат и усвояват.

Когато представителите от двете групи е трябвало да отговарят на въпроси, чиито отговори са били в “разбъркан ред”, възрастните участници са се справили по-добре. Те

 

усвояват допълнителната информация

 

и затова се справят по-добре с поставената задача. Освен това са способни да пренасят и прилагат по-добре информацията, усвоена от една ситуация, в друга.

Подобно умение може да носи значителна полза в реалния живот, където не винаги е ясно предварително, коя информация е важна и коя ще стане такава в бъдещето. Малко значителните предположения могат да придобият ново значение, ако първоначалният план се промени. А допълнителните на пръв поглед незначителни детайли, на които обръщаме внимание, могат да ни помогнат да оценим, какво впечатление правят едни или други думи.

 

По-голямото внимание

 

позволява на възрастните хора да разберат повече за ситуацията като цяло, а също така по косвен признак да разберат същината на случващото се, за разлика от по-младите. Ние смятаме че именно тази особеност обяснява защо те са по-мъдри.

През 2003 г. същият научен екип е провел изследване на способностите на студенти за отсяване на маловажна информация в условията на много дразнители. Данните от него сочат, че творческите натури много по-трудно са успявали да игнорират

 

ненужните странични сведения

 

“Недостатъчната способност за филтриране на информацията и за определяне на приоритетите може да способства за оригиналното мислене”, заявяват учените и обясняват този феномен с недостатъчната активност на префронталната кора на главния мозък.

Техните изследвания показват, че хората с намалена активност в тази област (в резултат на травми или заболявания) започват по-активно да се занимават с творчества дейност.

 

По материали на Световната здравна организация