nabore.bg

В джоба

Пенсионерските организации: Доходите на възрастните да се компенсират с ваучери за храна

В социалното министерство ще обсъдят идеята

 

Създаването на национален координационен център за развитието на политики за възрастни хора предлагат пенсионерски организации. Те се срещнаха в социалното министерство с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Идеята бе предложена от Сребрин Илиев, председател на Конфедерацията на организациите на пенсионерите и възрастните хора в България, съобщиха от просцентъра на социалното министерство.

В координационното звено да участват представители на отговорните ведомства, осъществяващи политики в социалната сфера и здравеопазването, искат още пенсионерите. Според тях в националния координационен център трябва да участват и представители на общинските структури, тъй като общините отговарят за предоставянето на голяма част от социалните услуги.

Пенсионерските организации настояват индексирането на пенсиите да става спрямо нарастването на осигурителния доход, а не по „швейцарското правило“, при което се отчита и инфлацията.

Паралелно с индексирането на пенсиите спрямо осигурителния доход на всеки 3-4 месеца пенсионерите настояват да има и компенсиране на инфлацията. Това може да става и под формата на ваучери за стоки и услуги, обясниха предложението си Сашо Радев от Федерацията на пенсионерите и възрастните хора в България и Найден Москов от Българската асоциация на пенсионерите. Ако те не се изразходят в определения срок, сумата да се преведе в банковите сметки на хората, от където те да плащат данъци и такси, настояха пенсионерите.

„Работещите хора над 55 години имат нужда от специални условия на труд, грижи и профилактика, но остават извън полезрението на държавата“, каза Сребрин Илиев.

Според Найден Москов възрастта за пенсиониране не трябва да се увеличава докато не се увеличи продължителността на живота.

Д-р Веселин Стоянов предложи по немски модел в България да се направи банка от кадри от пенсионери с опит, които да се използват при недостиг на квалифицирани кадри в определени сфери. Той настоя да се обърне внимание на лечението и на цената на лекарствата в България. „Не може в Сърбия българските лекарства да се продават по-евтино, отколкото в България.“

Вицепремиерът се ангажира да представи всички предложения на пенсионерските организации пред Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика.

 

Наборе.бг