nabore.bg

Хората говорят

Бивш учител на Сокола: Доган няма средно образование

Държавна сигурност му е дала тапията, твърди преподавателят Добрин Попов от техникума в Белослав

 

Ахмед Доган не е завършил средно образование. Това твърди пенсионерът Добрин Попов, който през учебната 1970-1971 г. е бил курсов ръководител на лидера на ДПС. На новопостъпилия тогава преподавател по физкултура в стъкларския техникум в Белослав му поверили да води ІІ А курс, в който фигурирало и името на Ахмед. „Истината е, че въобще него не си го спомням”, казва бившия даскал, който отдавна е пенсионер. Любопитството му обаче било възбудено от писания за житието-битието на партийния лидер, в които той бил описван като отличен и много умен ученик, завършил средното си образование с петица. И понеже събитията от биографията на Сокола съвпадали с постъпването на Попов в техникума, той се поразровил в старите си тефтерчета. „Аз съм човек, който си пази нещата и

 

наскоро намерих бележника си.

 

Там под номер 2 във ІІ А курс за учебната 1970-1971 г. е написано Ахмед Доганов, раждан на 29 март 1954 г. В Белослав се е записал за учебната 1969-1970 г. В края на годината обаче остава на поправителен по руски при Васил Милев, който, лека му пръст, почина. Втората година е трябвало аз да съм му курсов ръководите. И на мен в бележника ми пише: „Напуснал на 17 декември 1971 г.” Тогава той е напуснал, незавършил втори курс. На 29 март 1972 г. Доган става на 18 години и е само с основно образование образование”, казва Попов. „Интересното е, че се е записал в Шуменския университет с диплома от селскостопански техникум в град Провадия, а там никога не е бил. Тая диплома му е фалшива, гарантирам. Дадена му е от Държавна сигурност”, категоричен е Попов. Той недоумява как  хората могат да си измислят биографии,

 

след като има живи свидетели.

 

„В Белослав, срещу къщата на жена ми живее едно момче, което е седяло на един чин с Доган. Само преди седмица го помолих: „Ванко, кажи ми нещо за Ахмед, защото аз не си го спомням. То е преди повече от тридесет години”. „О, г-н Попов, забрането ми е да приказвам каквото и да е”, отвърнал му Ванко.  Преди година пък момчетата от курса решили да се съберат, да видят кой докъде е стигнал след 40 години. Поканили, разбира се, и Ахмед Доган. Той обаче не отишъл на сбирката. „Има неща, които не могат да бъда скрити”, уверен е даскалът на Сокола и твърдо е решил да развенчае мита за интелектуалната мощ на някогашния си питомец.

Малко известен е фактът, че някогашният партиен и държавен функционер

 

Начо Папазов помага на Ахмед Доган

 

да се запише студент в Шуменския висш педагогически институт през 1976 г. Тогава бъдещият лидер на ДПС вече е вербуван като агент на Първо главно управление на ДС под псевдонима „Сергей”. Кандидатстването му в института завършва с провал.

Водещият офицер на Доган подполковник Стойков решава все пак да запише агента си като студент. Това трябвало да стане независимо от показаните на конкурса резултати. Помогнало решаващото ходатайство на първия секретар на ОК на БКП в Шумен Вачков и тогавашният шеф на ВУЗ-овете у нас Начо Папазов.

 

Румен ПОПОВ

Разград

 


Първата сватба на Доган с Айсехел Руфи се състоя на стадион

Първата сватба на Доган с Айсехел Руфи се състоя на стадион

Ахмед Доган като студент

Ахмед Доган като студент

Ученикът Ахмед (на втория ред, крайният вдясно).

Ученикът Ахмед (на втория ред, крайният вдясно).

Стъкларският техникум в Белослав, където е учил Сокола - днес това е професионалната гимназия

Стъкларският техникум в Белослав, където е учил Сокола - днес това е професионалната гимназия "Св. Димитър Солунски".

Бившият лидер на ДПС в началото на политическата си кариера

Бившият лидер на ДПС в началото на политическата си кариера