nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Добрата новина: Писател пак направи ценно дарение

Още по време на тоталитарния режим през 1970 г. писателят и режисьор Станко Михайлов по своя инициативи и с лични средства издирва 21 деца от 16 страни, обявени за убити и безследно изчезнали през Втората световна война. Всички са синове и дъщери на пълководци, национални герои, синдикални лидери и антифашисти от Китай, Германия, Корея, Унгария, Полша, Чехия, Израел, бившия СССР, Америка, Австрия и др., Те са пленени от Хитлер и изпратени в лагер.

Писатеят поема риска да докаже истината около трагедията с изчезналите деца. Открива 6 от тях и заснема в БНТ документален телевизионен филм „Родени да мъжество", гледан с огромен интерес. Само при излъчването му в бившия СССР е бил гледан от 43 милиона зрители. Историята е описана в 4 книжни тома. В продължение на цели 33 години Михайлов открива 16 оцелели деца, като доказва гибелта на четири от тях. През 2010 г. Станко Михайлов дарява на Българска държавна агенция "Архиви" целия си откривателски архив, с над 80 хил. печатни страници. По този повод тогавашният председател на агенцията проф. д-р Георги Бакалов, в писмото си до дарителя пише:

"Уважаеми г-н Михайлов,

... Изразявам благодарност за проявената от Вас гражданска отговорност за съхраняване и опазване на документалното наследство и предадения от Вас личен архив... Предстои неговата архивна обработка и описание, което ще ни даде възможност да оценим истинската стойност на документите и възможността за тяхното популяризиране..."

А преди дни Михайлов направи ново дарение: предостави на Националния литературен музей над 30 свои романи, лирични сборници, пиеси, биографични книги и др. ,както и сценарии на филми в България и чужбина, ръкописи и коректури. 

Хвала на дарителя! Защото, който премълчава истината от народа и Родината си, такъв презрително прикрива своя собствен живот и губи уважение и почит.

 

Владислав МИХАЙЛОВ, София

 


Станко Михайлов

Станко Михайлов