nabore.bg

България

Скандал: Докога къщата-музей на Христо Смирненски ще се руши?

През 1959 г. къщата на Христо Смирненски, намираща се на ул. „Овче поле” № 116 в столичния район Възраждане, е обявена за музей. От 1976 г. е включена в структурата на Националния литературен музей.

За последно къщата-музей е ремонтирана през 1988 г. От тогава тя се руши и състоянието й е повече от трагично! Това може да се види и с невъоръжено око. Преди време на своя глава съседите са премахнали оградата към улицата и са сложили на нейно място голяма ламарина – така сега никой, освен тях, не може да влиза вътре. През 2004 г. къщата-музей официално е затворена за посещение, а цялата експозиция – ръкописи, снимки, книги и инвентар са преместени във фондохранилището на Националния литературен музей.

Сградата има Акт за публична общинска собственост N 805 от 07.03.2002 г., но на практика Столичната община се е отказала от този имот и не полага никакви грижи за него. Години наред между общината, Министерството на културата и управата на Област София-град се води безкрайна преписка за деактуване на имота от общински в държавен. Защото, докато това не стане, твърдят запознати с проблема, пари за ремонт от никъде не могат да се намерят! А поне за начало са необходими най-малко 190 000 лв. Всъщност културното министерство ги е предвидило в бюджета си още преди 2-3 години, но ремонтът все не става. Остава да виси въпроса – докога ще се търпи рушащият се музей но поета в столицата. Идва ни на ум думите, които Смирненски е написал в „Приказка за стълбата”: „Посвещава се на всички, които ще кажат: „Това не се отнася до мене!”...

  

Наборе.бг


Срамота е домът на поета години наред да е в такова състояние!

Срамота е домът на поета години наред да е в такова състояние!