nabore.bg

Интервю

Диетологът на ЦК на БКП Румяна Янева: Живков 3 пъти се жабурка след целувката с Брежнев (първа част)

Послушковците около Бойко Борисов не смеят да му противоречат дори и по въпроси за здравето му

 

В продължение на над 30 години Румяна Янева работи в УБО-НСО и отговаря за изхранването на първите мъже на държавата - Тодор Живков, Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, както и на целия висш ешелон на ЦК на БКП. Инженер-технолог, със специалност “Химия и технология на храната”. За цялата си кариера не е допуснала нито един височайши стомах да пострада. Омъжена е, има внуци.

-Г-жо Янева, защо надебеляват българските политици броени месеци, след като дойдат на власт? Премиерът Борисов определено напълня, финансовият министър Владимир Горанов направи бузи, да не говорим за главния прокурор Сотир Цацаров?

-Това категорично не е вина на моите колежки, които ограмотих и оставих, след като се пенсионирах преди 10 години. Службата по безопасност няма вина. Най-големи проблеми имах по времето на социализма. Кой къде какво е ял се знае във всички разузнавания, но ако нещо се случи в кенефа - извинявайте за израза, нарича се посиране и това не е вулгаризъм, а защитна реакция на организма при дискомфорт - аз отивам на военен съд, защото аз съм се подписала. Милко Балев закусваше в руския клуб, обядваше във френския и вечеряше в Бояна - кажете ми от какво ще се продриска? Чисто професионален въпрос. Сега отговарям на въпроса ви, защо като се изкачат във властта, стават като лоени топки? Първо, защото стресът е част от пейзажа. Но е трябвало знаят, че ще има стрес. Повече от очевадно е, че те отиват там неподготвени за държавници. Стресът увеличава многократно усещането за глад. Има един лаф - масови мероприятия са тези, при които жизненоважни проблеми се решават на маса. Това означава, че тях непрекъснато някой някъде ги кани. В такива покани има такива трапези на аванта, че нямаш възможност да избереш това, което ти е полезно, защото мисълта ти е някъде другаде. Тези хора очевадно показаха потресаваща неграмотност в храненето. И ако някой подценява храненето като битовизъм, значи той още не е еволюирал за 22-ри век. Ами Цацаров ще се разлее от екрана. Той няма костна система, като му зададат въпрос, се облещва към висините, за да може да диша. Извинявайте, но аз вече имам такава характеристика за езика на неговото тяло: три тона бузи, пет тона бюст и шест тона задник. Това очевадно подсказва, на база на езика на тялото - не съм го измислила аз - че този човек не е здрав. Той не може да мисли.

-Но Цацаров все пак е млад човек!

-Той няма 50 години. Има и нещо друго - какво значи млад, когато човек е мъртвороден? Много гаден въпрос. В същото време сме неволни свидетели как той дойде във властта. Цялото му тяло говори, че този човек е нестабилен, че е мамино синче и че има комплекси. Няма да говорим, че това може да са сексуални проблеми, казал го е Фройд - егото диктува поведението. То може да убие самоинициативата, храбростта, всичко. В продължение на 30 години аз не знаех нищо нито за здравния картон на Живков, нито за останалата сволач, която вървеше след него. Можете ли да си представите как потъвах от срам пред чуждестранните гости на българския държавник, когато видят, че той не умее да си служи с прибори, което се учи в техните държави през първите седем години!

-Бихте ли дали конкретен пример за наш държавник, който не се е хранил правилно?

-Другарят Жан Виденов си оставяше най-редовно лъжицата в супата. Някои негови министри се опитваха да му помогнат, казвайки: бихте ли отсервирали супата на премиера? Само че той не е дал знак, че е приключил с нея. За всеки коктейл ни набиваха канчетата, че преди това трябва да се изядат две препечени филийки черен хляб, овкусени със зехтин и сол. Което значи да се сложи една преграда на база биохимия в стомаха, защото от вратата се почва с наздравици, за да се намали влиянието на алкохола с цел да не си тръгнат на четири крака, излагайки себе си и държавата, която представляват.

-Има ли връзка между начина на хранене и начина на мислене и поведение на нашите политици?

-Има една мисъл - ние сме това, което ядем. Нашата българска кухня има толкова древни традиции. Според Петър Дънов и Ванга богомилите са пратени тук, за да докажат на хора с по-близко до тяхното космическо ниво на интелект как да се хранят, как да се къпят, как да ползват слънчевите лъчи за лечение. Защо държавниците ни изглеждаха по левенти, преди да нахлуят във властта? Правителствена болница днес има много повече ангажименти, отколкото имаме с изхранването на въпросните господа. Такъв човек е подвижна болница.

-Как различавате члевоугодниците от гастрономите във властта?

-Човек обича себе си и си угажда. А тези хора дори не могат да бъдат наречени чревоугодници. Прощавайте, но най-точната диагноза е “кофа за боклук”. Първо, ядат безразборно, защото друг плаща. Второ, никога нямат време - това е биохимически, космически процес - да оставят организма си да смели поетото, да отдели отработеното, шлаката и да остане само това, което е за развитие и доизграждане на организма.  Дънов казва: в нашия организъм е закодирано самолечение, просто ние не му даваме възможност да се прояви, като го ангажираме само с храносмилане. Трябва само да ги видите на живо или в кадър, за да разчетете кой кога какво е ял, но не като меню, а като стомашно натрупване. Един руски диетолог казва: ако кожата ни прозираше, около стомаха ни щеше да се види един Чернобил. Ако изяденото е много и недобре сдъвкано, то не се усвоява, а гние. Вече можем да говорим за диагностика: политик значи дебел. По същия начин сканирам и Ангела Меркел. Видях някъде нейна снимка на нуди плаж - коремът й започва от сливиците. Тя не прави нищо поне малко да заличи този дискомфорт във фигурата. В същото време не всеки слаб човек е аскет. Тази година отчетоха, че по бургаското черноморие дефилират повече бременни мъже от бременни жени. Защо аз трябва да нося отговорност за някой, който не обича себе си!

-Изкушавам се да ви попитам каъв начин на хранене бихте препоръчали на Бойко Борисов, който очевидно има наднормено тегло?

-Ще взема да го осиновя. Той е малко чешит, иначе половин час преди ядене да го напляска човек и после да го нахрани. Без да го виждам даже, освен по телевизията, бих му препоръчала няколко режима, които предписвам на мои клиенти. Но за схемата все пак ми трябва и диагностика, защото всеки от нас е различна биохимия. В рамките на неговото натоварване премиерът има крещяща нужда от човек като мене, но той няма да се подчини. Иначе веднага за три месеца го вкарвам в ред. Трийсет години съм правила това. Най-послушният ми клиент беше Тодор Живков. На всичко отгоре беше гнуслив, след оная целувка с Брежнев три пъти си плакна устата с калиев перманганат. Не че ми вярваше. Всеки ден моите схеми се проверяваха в Правителствена болница. И когато аз се подпиша, специален екип, който отговаряше за неговото хранене, проверяваше правилността на моите схеми за блюдата му, после идваше Данчо Стоичков да ги наготви. А Бойко Борисов ще го заключа, ще го осиновя, ще разреша периодически да участва в политически дейности и ще го вкарам в пътя с няколко схеми. И по-дебели съм вкарвала. Този човек се самоубива. Но много държа да не политизираме кебапчета, кюфтета и черен хайвер.

-Къде са хората, които се грижат за здравето му?

-А къде е Правителствена болница? Или не смеят да му противоречат дори и по въпроса за неговото здраве? Послушковците, посредствените, които дори и в една сфера не притежават професионализъм, не вирееха в нашата служба. Посредствеността за три секунди щеше да унищожи цялата служба: един гаф да стане някъде по веригата - и няма Данчо Стоичков, няма Румен Ралчев, няма охрана - всички бяхме аут. Всяко стомашно разстройство на един държавник е международен тероризъм, тъй като поражда дискомфорт в неговото мислене. Кажи ми с какво се храниш, за да ти кажа какъв си - това е такава космическа истина, че аз не знам как великият вожд на българския народ в момента не е стигнал до нея. За водите на Путин отговаряли пет души - за бръснене, пиене, къпане, хранене и т.н. За да бъде отровен един човек, е нужно само отровата да е водоразтворима. Аз сама отговарях за всички видове водни контакти на всички президенти. Навремето мой колега от обкръжението на Фидел Кастро ми каза: до момента имаме 136 опита за отравянето му с вода.

-Е, да се надяваме, че държавните ни мъже не страдат от параноя.

-Външният им вид говори, че те са неспасяеми. Когато стана аварията в Чернобил, бях подложена на терор от съпругите на партизанския отряд - защо не внасяме храни отвън за нуждите на УБО и НСО. Обвиниха ме, че не защитавам здравето им. Лабораторията на БАН доказа, че ветровете на Балканския полуостров духат от запад на изток и следователно радиоакттивният облак е бил отнесен към Румъния и Молдова, т.е. облагодетелствани сме от местонахождението си. Непрекъснато носеха в лабораторията, която аз контролирах, някакви вносни храни, та да хапне фамилията на аванта. Такива случаи ме потискаха повече от всичко друго.

 

(Следва)

 

Интервю на Христо КУФОВ


Румяна Янева, диетологът на властта

Румяна Янева, диетологът на властта