nabore.bg

България

Нашите мили внуци: Учениците на Ценово - сред цветята и книгите

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в град Ценово отбелязаха Деня на земята с изложба от рисунки, посветени на опазването на планетата. „Дълг на всички нас е да съхраним и опазим природата за бъдещите поколения“, сподели Камелия Леонова, директор на училището. Преподаватели и ученици се включиха в почистване на двора. Всички получиха ръкавици и чували за събиране на боклуци. Оказа се, че повечето от торбите останаха празни, защото в зелените площи, на спортните площадки и по игрищата се поддържа много добра чистота.

Акцията продължи със засаждане на различни видове цветя. Повечето от децата се опитаха да направят лехи, да пуснат семената в пръстта и да ги заровят. Малчуганите споделиха, че с трепет ще очакват растенията да пораснат и ще полагат грижи за тях. По-големите батковци и каки продължиха облагородяването на района като участваха в засаждането на чемшири.

Растенията бяха разположени на местата, където е нарушен живия плет около сградата на школото. Под зоркия поглед на преподавателите храстчетата бяха заровени, полети с вода и обезопасени срещу вредители. В двора на училището ще израсте и нов чинар. Отговорната задача по засаждането на дръвчето беше поверена на момичетата и момчетата от седми клас. Фиданката е дарена от местен земеделски стопанин. Той подари дръвче и на училището в село Долна Студена.

Дворовете и площадките на учебните заведения в община Ценово ще придобият нов облик с подкрепата на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни непълнолетни. В близките дни ще бъде закупен посадъчен материал на различни цветя и храсти. С тях ще се оформят пространства с цветни лехи, за които ще се грижат учениците.

 ***

 Ценовските ученици проведоха по един учебен час в библиотеката на местното читалище. Повод за организираното посещение бе Международният ден на книгата. Повечето от момичетата на момчетата са редовни читатели в библиотеката, но те отново изпитаха вълнуващия трепет да се докоснат до книгата. По време на посещението учениците имаха възможност да прочетат мисли на известни личности за ползата от четенето и богатството на книгите.

Първокласниците с класен ръководител Емилия Билева научиха как се заемат книги и какви грижи трябва да се полагат за книжното богатство. Те с интерес четоха част от любими приказки и се превъплатиха в ролята на приказните герои. Участниците в срещата отделиха специално внимание и на творчеството на Валери Петров. По този начин беше отбелязана годишнината и се отдаде заслужена почит към един от съвременните български поети. Шестокласниците с преподавателката си по литература Павлинка Николова разгледаха най-новото попълнение на книжния фонд по лавиците на библиотеката. Ръководството на Народно читалище „Христо Ботев“ постоянно полага усилия да осигури не само литература от български автори, но и да не изостава от най-популярните заглавия на световния книжен пазар.

„Във фоайето на училището подготвихме специален кът с различни видове книги. Освен до любимите си детски книги учениците имаха възможност да се докоснат и разгледат и специализирана литература – енциклопедии, атласи, справочници. Още от малки в децата трябва да се формира чувство на любов и уважение към книгите“, сподели директорката на училището Камелия Леонова.

 

 Марий ПЕЙЧЕВ, Ценово