nabore.bg

Не може да бъде

Дебелите шофьори катастрофират по-често

Английски изследователи са стигнали до извода, че водачите с наднормено тегло по-често имат неприятности на пътя. Те са изложени на големия риск да попаднат в пътнотранспортно произшествие, дори да загинат на шосетата.

Учените направили статистика на стила на каране на повече от 20 000 шофьори от Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Всички те отговаряли и на въпроса колко е телесното им тегло. Отчетено било, че водачите с наднормено тегло 2,5 пъти повече са застрашени да загубят живота си на пътя. Те получавали и повече наранявания при евентуални сблъсъци на шосето. 

Причината за тази закономерност се крие в конструкцията на автомобилните купета. Те са направени преди всичко за хора с нормални килограми и шишковците в тях се чувстват доста некомфортно. Когато карат, повечето от дебеланковците не слагат предпазни колани, защото ги стягат. Специалистите отбелязват, че въздушните възглавници, с които са снабдени съвременните автомобили, в повечето случаи спасяват вталените водачи, но са истински убиец за извънгабаритните им колеги.