nabore.bg

Лични драми

Държавата ни е разграден двор

Без да воюва, България загуби около една пета от населението си

 

Минаха 25 години (една трета от продължителността на човешкия живот, според статистиките) от началото на реставрацията на капитализма у нас. България е вече утвъдрден активен член на Европейския съюз и НАТО. Съвсем нормално е да се запитаме кой и какво спечели от това време? Без да воюва България загуби около една пета от населението си. Хората отиват да си търсят прехраната, където могат - в чужбина.

Голяма част от благодатната ни земя пустее, обрасла в бурени. Внасяме от чужбина домати и дини, боб и лук, чесън и картофи, месо и мляко ... И въобще, всичко, за което се сети човек.

Няма село или град, в които да не стърчат руини на промишлени предприятия и селскостопански постройки, сякаш бомбандирани от вражеска авиация. Железниците ни са пред фалит. Ограбено е всичко, което може да се ограби. Чужди фирми прибират и изнасят в своите страни печалбите от електорснабдяването, телефонните съобщения, водоснабдяването, добивите на мед и благородни метали, печалбите от търговски вериги и т.н.

Средствата за масова информация станаха зависими и подчинени на алчни политици и богаташи. Ежедневно се насаждат в съзнанието на хората чужди нрави, чужди обичаи и чужди мерила за морал, които нашият народ от векове и с право, счита за порочни.

Някак неусетно България се сдоби с няколко стотин милионери и хиляди просяци (в центъра на София има почти на всяка пресечка). Свободни сме да пътува из целия свят. Прекрасно! Но колко българи имат финансовата възможност да си позволят пътуване в чужбина? Над два милиона български пенсионери едва си плащат пътя до родното населено място. Едва си позволяват лекарствата от аптеката, които ги поддържат живи.

Независима станала България! Но нали от Брюксел и Вашингтон ни командват какво и къде да строим, с кого и как да търгуваме, на кого да се зъбим и пред кого да стоим на задни лапи и да въртим опашка.

Без ефективна съдебна власт, с немотивирана полиция, с неефективна и малочислена армия, днес България се е превърнала в разграден двор. В нея всеки влиза и излиза, когато си иска.

 

Л.Г., София