nabore.bg

България

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е „Дърво с корен 2015”

Столетникът ще представи България в конкурса „Европейско дърво на годината 2016”

 

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е победителят в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Столетникът ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.

Победителят в „Дърво с корен 2015“ беше номиниран от Невяна Маринова от Силистра, която написа за него:

Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над сто годишен, но все още няма табелка, че е защитен за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.

Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези които останаха са с отворени рани от огромните машини, които работиха там… Облъскани, орязани и вече гниещи и болни. Писмото ми е и като зов за помощ, да опазим малкото което ни е останало.

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, Смолянско.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За "Вековните дървета говорят" журито на "Дърво с корен 2015" посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето с. Калиманица, обл. Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

 

Наборе.бг