nabore.bg

Интервю

Да си спомним: Васа Ганчева посрещна в предаването си над 100 гости

Именитата режисьорка даде на българските читатели творчеството на десетки скандинавски писатели в свой превод

 

Режисьорката, журналистката и преводачката Васа Ганчева


“С вас беше вашата Васа!” – така Васа Ганчева завършваше предаването си по БНТ “Вкусът на живота” и се разделяше с многобройните си зрители - до следващия петък в 15,15 часа. Зрителите я обичаха, чакаха с нетърпение предаването й. И тя ги уважаваше и обичаше. Това предаване тя водеше по ББТ, а после и  по БНТ . То бе изпълнено с благодарност към труда и заслугите на хората в златната възраст. За тях тя канеше златните личности на България. Посрещна и стотния си гост! А разговорите, които провеждаше с гостите и зрителите си, останаха в Златния фонд на Българската национална телевизия.

   Васа Ганчева бе ярка медийна личност. Почти 40 години тя бе активен телевизионер. За колегите си от телевизиите бе опитен и прецизен режисьор,търсен и респектиращ. Работеше с хъс, за да създава предавания - еталон, с корективен характер. За читателите Васа Ганчева бе компетентен и непримирим телевизионен коментатор, анализатор, но и още – професионален,талантлив преводач на художествена литература от английски и шведски. Театралите ценяха високо преведените от нея пиеси на Стринберг, сценариите и дълбоко проникновените анализи на Ингмар Бергман, на съвременни високоценени в Европа шведски автори. С огромен успех в Театър 199 се игра повече от 5 години постановката на Младен Киселов „Есенна соната” на Бергман, както и обкичената с „Икар” и „Аскеер” „Сцени от един семеен живот”, също на Бергман, в Пазарджишкия театър по нейните преводи.  

Васа в студиото на едно от своите предавания

 

Един априлски ден, преди Великден, разговаряхме в дома й, изпълнен с книги, касети, дискове, картини на наши големи художници – дом, в който та посрещаше приятелите си, предимно интелектуалци,  вписали се в изграждането на нашата нова култура. Васа ми сподели, че това е наследство от семейството й. Израснала е сред книги и общуване с поколения от най-ярките представители на българската интелигенция. Баща й Лальо Ганчев е бил виден български земеделец, журналист, дипломат. На майка й Надя Ганчева българската модна култура дължи две обичани и търсени от жени и…мъже списания: “Жената днес” и “Лада”, както и Фестивала на модата “Десислава”, многобройни модни ревюта със световни дизайнери. Сестрата на Васа е професорът по скандинавистика Вера Ганчева - известна писателка, преводачка, издателка и общественичка. В рода й има още професори по музика, големи лекари.   

Надя Ганчева - майката на Васа

 

Разговаряхме на уиски и кейк /Васа бе прочута кулинарка/ под контрола на друга медийна звезда! Зелените очи на огромния котарак Хохо ни следяха зорко! Той нито за миг на изпускаше стопанката си Васа. Ето го нашия диалог:

  -Разкажи за своето духовно наследство.На кого от родствениците си дължиш тия разностранни интелигентни интереси и способности?

          -По майчина линия съм македонка, по бащина-севернячка. От малка съм свикнала на труд и ученолюбие, макар че бях палаво дете и днес си оставам непоправима бохема.Имам щастлива съдба-и със семейството, и със средите, в които съм се движила, и с шанса много да пътувам и доста да опозная хора, нрави и съдби.   

- На кого дължиш най – много в професионалното си израстване?

         -На самия живот, на упоритостта в практикуването на всичко, с което се занимавам.Българската национална телевизия ми е дала извънредно много - щастие, успехи, страдания, разочарования, но тя ме „снабди” с режисьорската професия, която струва ми се владея най-добре.

Семейство Ганчеви - сестрите Васа и Вера със своите родители 


--Кое е по-сладко за тебе – режисирането, писането, превеждането или воденето на предаване?

          -В момента оставих за известно време режисурата настрани, но и нощно време сънувам, че снимам. Реших да отделя няколко години от живота си на моето авторско предаване по БНТ „Вкусът на живота”, което само на пръв поглед е посветено на възрастните хора. Целта ми е да съхраня за поколенията образите и словото на големите българи, наши съвременници в златна възраст, които ми гостуват, в Златния фонд на БНТ.Възрастните у нас са най-грамотните ни поколения и аз с право се гордея с гостите, но и с аудиторията си, която на живо споделя тежненията и духовните си проблеми с мен.

Семейство Ганчеви (отляво надясно) - Надя Ганчева, Васа Ганчева, зетят Владимир Башев, Вера Ганчева и посланик Лальо Ганчев  


  --Сега, в годината на 50-годишния юбилей на БНТ, каква е твоята равносметка?И болката ти?

     -На фронта съм, на предната линия. И не обичам да правя равносметки. Творчеството аршин няма! Онова, което мога да кажа, да напиша, да покажа, дано стигне до сърцата и душите на хората. Велико нещо са ценностите на националното, моралното, на изкуството. Ако имам там прашинка, ще съм щастлива. Болката ми е в лошата програмна политика, провеждана и от БНТ, и от цялото тв пространство. Духовното, културното, значимото е нагло изтиквано за сметка на панаирджийство и печалбарство. Никой не си дава сметка за изкривяванията, които насаждат съвременните медии в душите на хората, особено на децата.

Сватбата на Васа с певеца Михаил Белчев


--В преводаческата работа кое най-много те удовлетворява?

    -Гъвкавият и  труден преход от един език на друг.Преводът е второто раждане на една творба и отговорността е голяма, основното е отлично да владееш първо родния, след това чуждия език.

--Над какво работиш?

    -Със сестра ми, професор Вера Ганчева, имаме скромно издателство „Хемусгруп”, където и двете превеждаме и издаваме предимно скандинавски автори. Издадохме два тома на Август Стриндберт, сега предстоят още два, над които работим. Отделно много се увличам от съвременните шведски майстори на трилъра, които са изключителни и всепризнати в цяла Европа: Карин Алвтеген, Йенс Лапидус…

Васа Ганчева говори при получаването на шведска литературна награда. Вдясно от нея е сестра й - проф. Вера Ганчева


--Любими писатели, поети?

      -Е, това вече е просто невъзможно да се посочи. Океан - безбрежен!

--Художници?

     -Експресионистите. Нима мога да забравя как се потресох, когато видях „Викът” на Едвард Мунк в неговия музей в Осло?

--Светъл, ведър човек си.Имаш много приятели. Кое е най-ценното в приятелството?

          -Верността. Да си като канара, като пристан, като егида, като вълнолом и като силно рамо.Това изисквам и от приятелите си.    

Двама телевизионни режисьори от БНТ - Хачо Бояджиев и Васа Ганчева


--Каква музика обичаш?Какво слушаш, когато работиш и с какви мелодии отдъхваш?

    -Когато работя не слушам никаква музика, не смесвам емоционалните влияния.Но, като изключим тривиалните в такива случаи отговори, много обичам македонската, не кръчмарската , а автентичната, пленителна и, уви, тъжна, музика.

--Ясно е, че си работохолик, но все пак как предпочиташ да си почиваш?

       -С готвене. В кухнята забравям за всички проблеми и тегоби и ги въртя едни…

Васа със своята голяма приятелка - певицата Богдана Карадочева


--Природата – морето или планината?

   -О, и двете! Обичам да пътувам из България и не мога да се начудя каква земя си ни дал, Господи, и в какво я превръщаме…

     --Най-силната ти вяра в кого е сега?

    -В добротата и в усърдието, които са на изчезване. В Бог, в съдбата, в космическия Разум. Вярвам, че има съдник за човека.

      --Най-голямата ти надежда?

    -Да има гражданско общество у нас! Да не сме овце, да не сме племе и „мърша”, да проявим най-после националните си качества, които са ни извели през тъмата на страданията до сегашния ХХІ век.

Леда Милева и режисьорката


--Най-чистата, незабравимата любов?

     -Очакваната, неизживяната.

--И за финал нека да бъде въпросът, с който ти започваш разговора с гостите си: ”Какъв е вкусът на живота за Васа Ганчева?”

      -Без хубави и умело подбрани подправки ничий живот не е вкусен. Да не чакаме нищо от никого, сами да проявяваме повече човечност,разбиране и стремеж към красивото в живота. Повече да общуваме помежду си, повече да обръщаме взор както навътре в душите си, така и навън към благините, с които ни е дарил животът.

                                                        хххххххх

     

  Интелигентна, добронамерена, усмихната, чаровна, Васа Ганчева си отиде от нас  на 1 юли 2011 година на 65 години! Зрителите загубиха един умен и чаровен режисьор и водещ на предавания, а читателите - чудесен преводач и отличен коментатор и анализатор на театрални, музикални и телевизионни предавания. Как ни е нужна сега, когато има толкова некачествени филми и предавания на малкия ни екран!  Васа Ганчева беше откровена, решителна, смела и казваше в прав текст както добрите страни, така и грешките на автори, изпълнители и режисьори. Тя остави светли спомени  за себе си и за работата си!

 

Петра ТАШЕВА