nabore.bg

България

Да си спомним за художника Здравко Александров

На 14 декември 1998 г. си отиде завинаги от нас известния художник Здравко Александров Канчелов. Неговите пейзажи и до днес са ненадминати. За тях казват, че не са рисувани, а фотографирани. 

Здравко Александров е роден на 9 март 1911 г. в село Мокреш, Ломско. Баща му се казвал Александър, а майка му Петра. Имал е брат Никола( Кольо) и сестра Дона, починали отдавна. След завършване на средното си образование отива в София и постъпва в Художествената академия, завършвайки успешно със специалност „декорация”. Неговият братовчед Лико Канчелов, в личен разговор сподели наскоро, че от малък Здравко обичал да рисува и го помни  със скицник и молив в ръка.

Картините на Здравко Александров са много и разнообразни. Със своя ненадминат талант той е оставил изключително богато наследство, с което всеки българин може само да се гордее.

В творческата си биография има 30 участия в национални изложби и 6 самостоятелни. Негови картини са излагани и в чужбина. Първата му самостоятелна изложба е през 1938 г.

Наградите, които е получил художникът също са многочислени: Орден „ Червено знаме на труда”- 2 пъти, орден „ Кирил и Методи”- 2 пъти. Удостоен е със званието „Заслужил художник”. Членувал е в Българската комунистическа партия от 1946 година.

България на Здравко Александров е точна като истинската, казвали навремето за него критиците.

 

 Стефчо КИРИН

 


Част от пейзажите на Здравко Александров. Някои от тях днес се предлагат за продажба в столични галерии.

Част от пейзажите на Здравко Александров. Някои от тях днес се предлагат за продажба в столични галерии.

Монография, посветена на творчеството на художника

Монография, посветена на творчеството на художника