nabore.bg

Докторе, защо?

Да се насладим на почивката без запек

Куфарите са готови и слънцето ни чака – и морето, и планината са широко усмихнати и уютно чакащи. Всичко е наред, но все пак нещо пречи на доброто ни настроение. Новата, често непозната обстановка, различният климат, променените условия предизвикват онези плашещи и некомфортни подувания в корема, болки, запек и други стомашни неразположения. И нито слънцето, нито морето, нито добрата компания са в състояние да върнат усмивката ни. Защо се получава така?

Логично е дейността на храносмилателния тракт да се влияе не само от храната, която приемаме, от климата, а и от психологическата и емоционалната ни нагласа. Всяко едно пътуване е свързано с повече емоции, които рефлектират върху стомашно-чревния тракт. Обикновено при жените се появява запек, а при мъжете – диария. Колкото и да звучи парадоксално, стомахът също има нужда от спокойствие, за да работи нормално. В крайна сметка много често мечтаната ни почивка се превръща в кошмар.  И няма как да се абстрахираме от средата, климата, емоциите си. Попадаме в омагьосан кръг и понякога прибягваме до драстични мерки, които по-късно се отразяват неблагоприятно върху организма ни.  Разбира се  - както често се случва – природата се е погрижила за нас и в този случай.

 Най-безвредната билка, позната на хората от Древността, е Псилиум. Използвано още от древните аюрведи в Индия, растението е напълно безвредно, не води до зависимост, трайно нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Действието на Псилиума се дължи най-вече на обвивките на семената му. Те съдържат разтворими и неразтворими фибри, които след намокряне увеличават обема си. Билката действа меко и с натрупване, като не предизвиква спазми и неприятно усещане на болка и дискомфорт в стомаха и червата. Препоръчително е да се приема с голямо количество вода.

Поради липсата на странични ефекти Псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни. Laxal (Лаксал) събира в нежните си целулозни капсули силата на Псилиума. Той е от органичен произход и е едно от най-безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти.

 

www.botanic.cc