nabore.bg

Дом и двор

Чалъми: Да прогоним мравките от дома

Най-неприятно е ако се завъдят мравки в къщата ви. Тогава може да ви спаси нерафинираното слънчогледово олио – колкото е по-непреработено и смрадливо, толкова по-добре. Намажете с напоен памучен тампон всички пролуки, отвори и ъгълчета по пътечките им и те ще ви напуснат. Но ако упорстват и не искат да си тръгнат, използвайте възможно най-миризливите растения за прогонването им от дома: листата на ореха, доматите, ментата, пелина и ореха, стъблата на чесъна и цвета на карамфила.

Ако имате мравуняк в двора и мравките не ви пречат, оставете ги да си живеят. Казват, че мравуняците били гаранция за плодородието на почвата, че унищожавали вредните насекоми… Но ако са се заселили там, където не им е мястото и завземат територия, която ви е необходима по различни причини, ще трябва да се справите с натрапниците.   Най-хуманният начин е да пренесете гнездото извън градината. Вземете кофа и захлупете мравуняка - мравките веднага ще започнат да правят гнездо в нея. Когато се убедите, че там е влязла и майката, подрежете гнездото с лопата и го изнесете по-далече от двора. Останалите мравки сами ще тръгнат след майката. Но ако тя не е влязла в кофата, а е останала в мравуняка, считайте че нищо не сте направили.

Патили хора казват, че ако пренесете от гората едри червени мравки и ги пуснете до мравуняка, вашите мравки сами ще напуснат имота ви.

Ако и това не помогне, залейте мравуняка с отвара от доматени стъбла – колкото е по-концентриран разтворът, толкова по-добре. И последно – забъркайте смес от 10 л вода, 2 чаши олио, бутилка евтин шампоан и бутилка оцет. Направете отвор в мравуняка и излейте цялата смес. Покрийте отгоре с найлон докато мравките изчезнат.

 

Наборе.бг