nabore.bg

България

Следващата неделя: Да кажем „не” на фашизма!

Крайно време е столичната община да забрани позорния „Луковмарш”

 

На 9 февруари 2014г. (неделя) от 13:00 часа ще се проведе шествие под надслов "Фашизмът не е мнение, а престъпление. Не на „Луковмарш!", съобщиха организаторите на протеста пред www.nabore.bg. Идеята е гражданите да се противопоставят на провеждания ежегодно в столицата "Луковмарш", който тази година е обявен за 15 февруари. Сборният пункт е пред пилоните на НДК, откъдето ще тръгне шествието.

 

Крайната точка е Съдебната палата –

 

като символика на идеята за новия проект за Наказателен кодекс, в който отпада криминализирането на проповядването на фашизма - чл.108 от Наказателния кодекс.

Инициативата е гражданска и се търси широка подкрепа от съмишленици, като организаторите са предимно леви групи. Прикрит формално зад някакъв патриотизъм, „Луковмарш” постепенно се превръща в символ на безпроблемното присъствие на неонацизма в обществото ни. Докога ще допускаме това? Нека покажем нашето несъгласие с опитите за легитимиране на една варварска идеология и че тази страна принадлежи на всички хора, без значение на произход, пол, религия и политически убеждения.

От организация на евреите в България „Шалом" обявиха, че са силно обезпокоени от предстоящото провеждане на Луков марш на 15 февруари 2014 г., защото той бил демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, униформи,

 

нацистки символи и запалени факли и

 

за пореден път щял да провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне. От „Шалом" твърдят, че ген. Христо Луков бил прочут с яростните си антисемитски и пронацистки  възгледи, лидер на Българските национални легиони, една от ключовите фигури, допринесли за присъединяването на България към действията на Нацистка Германия по време на Втората световна война. „Ежегодното припомняне на политическата роля на генерал Христо Луков е демонстрация и пропаганда на пронацистки и ксенофобски идеи, поругаване на паметта на милионите жертви на Холокоста и отричане на репресиите и  униженията, на които са подложени българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България в периода 1941-1944 г.  Като водач на легионерите, генерал Христо Луков е един от  виновниците за тези страдания  и унижения", коментират от „Шалом".

 

Кой е генерал Луков?

 

От 23 ноември 1935 г. до 4 януари 1938 той е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Това е и времето, когато България официално застава на страната на Нацистка Германия, Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно анти-семитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер. От 1942 година е ръководител на Съюза на българските национални легиони - първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер. Настоява за изпращане на български войски на Източния фронт на страната на германските нацисти, които да ръководи лично.

 

Наборе.бг