nabore.bg

Докторе, защо?

Да говорим спокойно за запека

Запекът е особено разпространено заболяване, което за съжаление често остава несподелено, защото се смята, че е твърде лично и интимно.

При възрастните хора се среща като хроничен проблем. Всеки четвърти у нас страда от запек и  съпътстващите го газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени, главоболие. Поражда дискомфорт, неприятно и неестетично подуване, ниско самочуствие. Възниква, когато чревното съдържание се придвижва твърде бавно по дебелото черво, в резултат на което изхождането става рядко и болезнено.

Причини за появата му са недостатъчна физическа активност, напреднала възраст, мускулни заболявания, анатомични аномалии, заболявания на червата, неврологични заболявания. Може да бъде страничен ефект от лечение на други здравословни проблеми, както и на  недостатъчно количество фибри и течности в ежедневната храна.

Запекът е не само неприятно, а и сериозно заболяване, което може да доведе до разнообразни здравни проблеми като апендицит, лош дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата. Може да има отношение и към заболявания като рак на дебелото черво.

Много е важно  червата да се изпразват редовно. Съществуват редица  слабителни средства,  за стимулиране на изхождането по голяма нужда, но повечето от тях  водят до зависимост или предизвикват така наречените „лениви черва”.

Най-безвредната билка, позната на хората от древността е билката псилиум. Използвана още от древните аюрведи в Индия тя е напълно безвредна, не води до зависимост, нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Благоприятното действие се дължи на разтворимите и неразтворимите фибри, които се съдържат в обвивките на семената й. След намокряне те увеличават обема си, като по този начин  подобряват перисталтиката на червата и помагат на тяхното изпразване. Приемането на растителни фибри предпазва от поява на отрицателни странични ефекти, които обикновено възникват при използване  на различни лекарствени средства срещу запек.

Ефектът от използването на псилиум не е мигновен. Той не действа  бързо, а трайно и безвредно, като по напълно естествен начин  уравновесява и нормализира чревната перисталтика. Подходящ е за дълготрайна употреба без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт.

Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни. Фитопродуктът ”LaxaL” е с основна активна съставка псилиум и е едно от най- безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Препоръчително е да се взема с голяма чаша вода. Търсете в аптеките и без рецепта!

 

www.botanic.cc