nabore.bg

България

Доайенът на фоторепортерите: Цял живот снимах Живков, а не ме приеха в БКП

85-годишният Кольо Панамски: Днес във вестниците има само голи мадами! Работниците къде са?

 

Сигурно пред фотообектива му е заставала половин България. Фоторепортерът Кольо Панамски е на работа във в. „Народна младеж” от 11 ноември 1956 г. Още след първата му командировка в Ломския край е наказан с последно предупреждение за уволнение, защото отказал да снима партийно събрание – задачата му била да търси комсомолци. Публикува снимки във всекидневника до последния му брой през 1990 г., когато се е пенсионирал като шеф на фототдела. Сменил е 13 главни редактори. Най-много обича да снима лица на хора. И то на обикновените хора – деца, ученици, работници... В безкрайната фотобиография на Кольо Панамски сигурно са запечатани стотици хиляди кадъра – едва ли може и той да ги преброи. 

 

От 2500 кожи до „Киев”-чето

 

Баща му Тодор Панамски имал работилница за щавене на кожи. И за да продължи родовия занаят, Кольо завършил кожарския техникум в родния Ловеч. След казармата поработил 2-3 месеца в местната фабрика, но един ден си стегнали куфарите с приятеля Стефан Маджаров и потеглили за София – и в столицата да практикуват занаята. За повече пари. „Но и работата беше много в софийската кожарска фабрика, -  държи да подчертае Панамски. – Всеки ден през ръцете ми минаваха по 2500 кожи. Вадех ги от барабаните и ги просвах да съхнат.” Случайно със Стефан видели обява на фотографското училище и решили да опитат късмета си в него. Първият му фотоапарат бил едно малко „Киев”-че. Във фотографията Кольо посветил и брат си Георги Панамски – не по-малко известен майстор на обектива!

 

Учителят

 

И днес бачо Кольо говори за големия ни художник-карикатурист Радослав Маринов-РЕМЕ с дълбоко преклонение. Като шеф на фотоотдела във в. „Народна младеж”, РЕМЕ го посрещнал с условието: „Ей, момче, трябва да си обръснеш мустачките! Не върви комсомолец да се кипри с коцкарски атрибути!” А Кольо му отговорил: „Тоя атрибут съм го махал само веднъж – през 1949 г., за смъртта на Георги Димитров, докато бях в казармата. А тук като не върви така, имам и друг занаят.” РЕМЕ приел младока с мустачките, но винаги бил много взискателен към него. Поощрявал го за хубавите снимки и късал лошите. За което Панамски днес му е безкрайно благодарен.  

 

Учениците 

 

Те не са един и двама. Но бачо Кольо най-много се гордее с Олег Попов и Пламен Тодоров. Олег стана един от най-добрите фоторепортери на Ройтерс и няколко български всекидневника. Снимал е войните в Хърватия, Босна, Чечения, Косово, Израел, Македония, Афганистан. Пламен пък беше шеф на фоторепортерите във в. „24 часа”, журирал е много фотоконкурси.

 

Пенсията ми за два месеца – 590 лв.

 

Днес за пенсията си бачо Кольо казва с гордост: „590 лв. за два месеца ми стигат!” Със съпругата си Елена с нетърпение чакат да се запролети, когато той ще подкара старата баба „Лада” към вилата в село Друган, Радомирско. „На 85 години не те ли е страх да караш?”, питато го приятелите. „А, тя сама си знае пътя! – уверен е в шофьорските си умения Бачо Кольо. - Пък и ябълките, крушите, гроздето нас чакат.”

А лятото очакват сина Тодор и снахата Теодора да ги навестят. С внуците Николай, Лиляна и Филип от Канада да дойдат.

Семейство Панамски много обичат гости да посрещат на вилата, но Майстора винаги предупреждава: „И като идвате, да не си забравите работните дрехи!”... 

 

Наборе.бг


Бригадирска младост - типичен сюжет от творчеството на фотомайстора.

Бригадирска младост - типичен сюжет от творчеството на фотомайстора.

Друга снимка на Кольо Панамски - Тодор Живков заобиколен с деца в резиденция

Друга снимка на Кольо Панамски - Тодор Живков заобиколен с деца в резиденция "Бояна"

Кольо Панамски в действие

Кольо Панамски в действие

Снимката на легендарния Пеле и днес е гордост за майстора на камерата. Снимка Нели Томова.

Снимката на легендарния Пеле и днес е гордост за майстора на камерата. Снимка Нели Томова.

Кольо с по-малкия си брат Георги Панамски, който пък тази година ще навърши 80 години

Кольо с по-малкия си брат Георги Панамски, който пък тази година ще навърши 80 години

През 80-те години,докато снимал мечка и стопанина й на плажа в кадър влязла и полугола красавица.

През 80-те години,докато снимал мечка и стопанина й на плажа в кадър влязла и полугола красавица. "Това е една от малкото снимки, които не ми публикуваха през социализма", смее се фоторепортерът ветеран.