nabore.bg

Докторе, защо?

Цирозата = 4 бири или бутилка вино всеки ден за 5 години

Цирозата е тежко заболяване на черния дроб, при което хепатоцитите, т.е. чернодробните клетки, са заместени от съединителна тъкан и органът не е в състояние да изпълнява функциите си. Болестта може да се дължи на злоупотреба с алкохол, обменни нарушения, следствие от вирусен хепатит или автоимунни процеси. Най-честите симптоми са хронична умора, ниска работоспособност, липса на апетит, загуба на тегло, гадене и повръщане, пожълтяване на кожата и склерите, оцветяване на дланите и ходилата в оранжево-червено и др.

 

Често паралелно се развиват

 

и заболявания на жлъчката, панкреаса, язвена болест или диабет. Лечението е с медикаменти или оперативно. Цирозата уврежда необратимо трансформираната тъкан. Целта на терапията е да спре болестния процес и да ограничи пораженията. От медикаментите се прилагат пенициламин, бета-блокери, диуретици, антибиотици. Консервативното лечение задължително се комбинира с нископротеинова диета. От билките най-подходящи са куче грозде, глухарче, цикория и др. Препоръчва се зехтин - по 1-2 л. сутрин на гладно, може и с лимонов сок. При необратимо увреждане на черния дроб се налага присаждане, т.е. трансплантация на здрав донорски.

 

 Операцията продължава до 18 часа.

 

Алкохолната цироза променя цялостно тъканта на черния дроб. През първия етап органът продължава да функционира успешно. Оплакванията са тежест отдясно, умора, липса на апетит, гадене. През втория се развива чернодробна недостатъчност, проявяват се жълтеница, набиране на течност в коремната кухина и др. 80 грама спирт всеки ден в продължение на 5 години са гаранция за цироза. Това са 4 халби бира или бутилка вино. При жените е достатъчно 1/2 от това, т.е. литър бира и 2 чаши вино. Диетата свежда до минимум мазнините и солта. Избягват се пържените и пикантни храни, захарта и подсладените ястия, продуктите от бяло брашно, кафето и черният чай, газираното. Протеините се набавят от прясно сирене и несолена извара, козе мляко, речна риба. Добре действат медът и билковите отвари от мащерка, маточина и босилек.

 

Наборе.бг