nabore.bg

Лични драми

Чудеса: Актьорът Иван Димов предсказа смъртта си

На 1 април ще съм в небето, казал дни преди да почине в болницата

През 1965 година работех във ВМИ в Клиниката по вътрешни болести и терапия с ръководител известният у нас и в чужбина професор д-р Петър Миронов. Един ден от село Баня (сега град), Карловско доведоха народния артист Иван Димов. Имаше проблем с белия дроб и остра сърдечна недостатъчност.
Беше настанен в специална стая и веднага бе внесен апаратът за кислородно налягане. Направихме му електрокардиограма. Димов беше много слаб и мрачен и нямаше желание да се храни. В резултат на големите грижи, след седмица започна да проявява интерес към живота. Помоли ме да му купя вестници и са се обадя на някои негови стари приятели. Всеки ден го посещаваше известният артист Боян Пенев от Пловдивския театър. Дойдоха и Асен Кисимов и Олга Кирчева.
Състоянието на пациента се подобряваше. Той очакваше излизането на книгата си “Ако имах два живота”.
Няколко дни преди 1 април 1965 г. между проф. Миронов и Иван Димов се състоя следният разговор: “Многоуважаеми професоре, благодаря за грижите, но аз на 1 април ще съм в небето”.
Професорът отговори: Драги Димов, вие се подобрявате и скоро ще Ви изпишем”.
На 1 април актьорът беше в приповдигнато настроение и всички бяхме спокойни, но в 11.30 ч състоянието му рязко се влоши. Въпреки усилията на лекарите в 12 ч. Иван Димов напусна този свят.
Щастлива съм, че в продължение на 23 дни бях близо до този невероятен човек и голям талант. 


Христина СТАМАТОВА, Пловдив


Иван Димов

Иван Димов