nabore.bg

Дом и двор

Растителна защита: Чесновата муха първа прави пакости в градината

Тя започва да лети през зимата още при първите затопляния и щом снежната покривка открие дори отделни части от чесновите лехи, се насочва към тях. Там снася яйцата си, от които се излюпват ларвичките, прогризват дупчици в стъблата, хранят се с тях, какавидират и през следващата зима отново ще правят същите пакости. Ларвите унищожават най-напред младите листа, растенията спират развитието си, загиват или остават негодни за употреба. Чесновата муха прилича донякъде на къщната. Ако се вгледате по-внимателно, може да я видите да се припича на зимното слънце сред чесновата леха. Предпочита богато наторените с органични торове почви.

Ако закъснеете с пръскането и го направите след като яйцата са се излюпили и ларвите са се вгризали в растенията, ефект няма да има. Трябва да се пръска веднага щом температурата се повиши малко над нулата и снегът открие чесновите лехи. Застуди ли се, при следващото затопляне пак се пръска - обикновено 2-3 пъти. Ако имате препаратите карате макс или вазтак 10 ЕК, може да ги използвате. Но най-важното е да не засаждате чесън след чесън всяка година на едно място, както и след лук и праз.

Запомнете и друго: не използвайте за торене неразложен или полуразложен оборски тор. И без това не е подходящ за чесъна. Органичните торове, особено полуразложените, е най-добре да давате на предшественика - домати, пипер, краставици, тикви и други такива, но не и на кореноплодни зеленчуци.

 

Иван МИХОВ, агроном