nabore.bg

България

Часовниците на цар Фердинанд тиктакат до къщата на Димитров

В столичния Национален политехнически музей от десетилетия се съхранява богата сбирка от часовници. Нейното начало е поставено през 1971 г., когато киноцентърът предоставил на музея част от своето имущество, дошло преди това от царския дворец.

Между многото предмети са и 17 часовника от колекцията на царете Фердинанд І и Борис ІІІ. Любопитно е, че съсед на музея на столичната улица „Опълченска” е къщата на „вожда и учителя” Георги Димитров. На този адрес е живял още един известен българин – предводителят на Бялото братство – Петър Дънов.

С годините царската сбирка се попълвала с вещата помощ на Георги Хаджиниколов – първият българин, завършил часовникарство в Швейцария. Той е създател на кооперация “Зора” и фабрика “Гномон”. Чрез него, а по-късно и чрез наследниците, музейните работници са открили още много часовници – стенни, настолни, джобни, а също оригинални резервни части и целия т.нар.“сахатчийски” инструментариум. През следващите 30 години сбирката на музея се превръща в една от впечатляващите в Югоизточна Европа – около 500 часовника от ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ в. Предметите в тази колекция са в няколко групи – кулни и гарови часовници, джобни часовници и хронометри, стенни и настолни часовници, часовникарски инструменти.

 

Наборе.бг