nabore.bg

Архивите са живи

Ретро: Бял мерцедес спасил „Златния Орфей”

Организаторите едва задоволили каприза на френска звезда

 

Още с раждането на нашия международен туризъм през 50-те и 60-те години на миналия век, българските стопански дейци често се сблъскали с трудноразрешими проблеми. Високопоставените служители на „Балкантурист” понякога изпадали в ужас как най-добре да задоволят всички капризи на своите чуждестранни гости.

През 60-години Комитетът за туризъм

 

поел и домакинството на фестивала

 

за българска естрадна песен „Златният Орфей”. Веднъж в Слънчев бряг като председател на журито долетяла голямата френска звезда от забавната музика и киното Даниел Дарийо. Между другите си желания, тя поискала от организаторите да й осигурят и специален автомобил и той да е бял „Мерцедес”. Гостенката искала към автомобила да има и личен шофьор, който да я разхожда из курорта.

Всички от щаба на „Орфея” се видели в чудо, защото тогава в гаражите на „Балкантурист” най-луксозната коли били „волгите”. Но

 

за късмет на певицата

 

току-що от бургаската митница на границата били задържани три „мерцедеса” – бял, бежов и черен. За нула време Даниел Дарийо се уредила с бяла лимузина. За да не остане по-назад от колежката си гостуващия австрийски певец Удо Юргенс (и тай голяма звезда от онези времена), също си поискал автомобил – избрал черния „Мерцедес”.

С луксозната немска марка за фестивала се уредил и гостът мулат от остров Барбадос – за него останала бежовата лимузина.  Така фестивалът бил спасен от провал.

Наборе.бг


Даниел Дарийо освен певица е добре позната и с ролите си във френски филми

Даниел Дарийо освен певица е добре позната и с ролите си във френски филми

Мерцедес като този задоволил мераците на френската звезда

Мерцедес като този задоволил мераците на френската звезда

Удо Юргенс

Удо Юргенс