nabore.bg

В джоба

Справка: Българите с гръцки пенсии - с данъчен и осигурителен номер при комшиите

Веднъж годишно до Атина се подава и декларация, че получателят на парите е жив 

           

Българите с право на пенсия в Гърция трябва да си извадят данъчен и осигурителен номер там, за да си вземат парите. Така се потвърждава гръцки осигурителен стаж и се определя правото на гръцка пенсия, съобщиха от НОИ.

Живеещите в чужбина могат да получат осигурителния номер А.М.К.А. като изпратят с препоръчано писмо или по електронен път до осигурителната институция фотокопие на лична карта, трите имена, изписани на латиница, дата и място на раждане, имена на родителите, номер на сметката, където ще се получават парите. Срокът за получаване на номера е няколко дни. Хората без пощенски адрес в Гърция кандидатстват за данъчен номер A.F.M. чрез местен данъчен представител.

Тъй като до 2002 г. в Гърция нямаше електронен регистър на осигурените, администрацията препоръчва на тези, които имат стаж там по това време, поне 2 години преди излизането в пенсия да поискат от гръцкия осигурителен институт да определи осигурителните периоди.

НОИ предупреждава, че Гърция може да спре изплащането на отпуснатата пенсия, ако осигуреният няма данъчен и осигурителен номер. Пенсионерът трябва всяка година да изпраща до гръцките власти декларация, че е жив. Формулярът може да се свали и от сайта на НОИ. Промяна на банковата сметка пък неминуемо водела до забавяне на сумите с поне 3 месеца. Затова администрацията предупреждава, че старата сметка е добре да е активна през този период.

 

Наборе.бг