nabore.bg

Тежката дума

Между нас казано: България под знака на промоцията

Преди години погледите жадно се спираха на изкушаващата възможност нещо да се купи за по-малка сума от обявената преди това на етикета. После разбрахме, че както всичко друго в България, това също е част от невъзможността да се регулира която и да е област от нашия пазар. Който както иска обявява своята промоция. Разликата е само в едно: фразата, която трябва да ни убеди да забавим крачка и да се отбием, някъде е написана по законите на правописа,

 

другаде обаче е неграмотна.

 

Разбрахме и още нещо: „промоция” е категоричен знак на бедността. Търговецът не успява да си продаде стоката, сваля цената, пак не успява – няма ги купувачите. И по обратната пътека се налага да мине наелият помещението – стоката стои, схемата „промоция” не е патерица – появява се другата табелка: „Дава се под наем”. Стоката тръгва нанякъде...в друго, по-евтино помещение, в склад...кой знае къде. И няма защо да се питаме защо „озверяват” търговците.

 

Защо ни „скубят”?

 

 Защо търсят спасителните лодки на промоцията.

Държавата България може да бъде кръстена Промоция. Защото това е  новият й „герб” – изоставени сгради, непрекъснато опразващи се помещения, промоции, промоции...На човек му иде да завие като вълк, ако реши да направи и най-мъничка съпоставка с грижата за гражданите в някоя  друга  държава. Да си илюстрираме мъката с онзи стар факт преди Втората световна война: всеки британец е получил противогаз – и то защото е съществувала заплахата от химическа агресия. Това вероятно е отказало агресорите – населението е защитено и като така резултатът не бе бил по вкуса им. А нашите държавници едва ли биха достигали до тази висока класа на решенията –

 

при тях всичко е със забавен ход.

 

Вероятно ще трябва да тръгнем по долни гащи по улиците, за да се видят изпосталелите тела на народа. Съмнявам се обаче, че и тогава добричките ни политици ще вникнат в смисъла на понятието „бедност”.

Тъжно ми е. Бодрите наши управляващи всеки път репетират как отново ще издигнат високо букет гербери (примесени тук- там с някакъв друг стрък), а националната трагедия е засенчена от  букета и съпътстващите го фрази.

Няма ли политици у нас с пробългарско поведение?

 

Юлия ПИСКУЛИЙСКА

 


Юлия Пискулийска

Юлия Пискулийска