nabore.bg

Хората говорят

Боян Трайков и Вера Кирова никога не пътували в един самолет

Топжурналистът и балерината се страхували синът им да не остане пълен сирак при авиокатастрофа

 

Тези дни си отиде от този свят журналистът Боян Трайков, бивш шеф на БТА, БНР и още куп медии в миналото. Трайков почина на 82 години след кратко боледуване. Като главен директор на БТА той ръководи акцията за спасяването на Сергей Антонов, задържан и съден в Италия за съучастие с Али Агджа при покушението срещу на папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г.

Вдовицата на Трайков е легендарната балетна прима Вера Кирова. Дългогодишният им брак бе скрепен от появата на сина им Александър, който се родил в апогея на артистичната кариера на Кирова. 

Двамата се женят набързо и съвсем естествено след няколкомесечна връзка. Майсторката на танца получила договор за работа в брюкселския театър „Ла Моне“. Нашите власти не искали младата балерина да заминава сама на Запад, а майка й - да живее с мъж, с който няма брак. Така съвсем естествено станали законно семейство. А синът Алек се ражда 10 години след това.

Веднъж се случило съпрузите да летят заедно до Германия в повреден самолет. След аварийното кацане двамата се зарекли никога повече да не пътуват в един аероплан - при инцидент малкият Александър да останел поне с един жив родител. Този свой обет съпрузите спазвали винаги, разказват близки до семейството.


От вестник „Златна възраст”


Боян Трайков

Боян Трайков

Вера Кирова

Вера Кирова