nabore.bg

Интервю

Акад. Борислав Йотов, бивш градски прокурор: ЦРУ нe разреши Бойко да стане президент (първа част)

В България има 60 000 души за затвора, знам кои са бащите и майките на ГЕРБ и БСП

 

Акад. проф. д-р Борислав Йотов е роден през 1944 г. в София. Има близо 40-годишен стаж като прокурор. Участвал е в едни от най-големите и с обществена значимост наказателни процеси у нас. Автор на 204 книги и на над 200 публикации. Има докторат на тема “Международно сътрудничество в борбата с тероризма”. Член на редица международни организации, носител на престижни отличия. Семеен, с 2 деца и внук.

- Кое е мегаделото на живота ви, с което се гордеете?

- Аз съм участвал в най-тежките наказателни процеси у нас, преди всичко в т.нар. стопански престъпления, подкупи, безстопанственост, в т.нар. шофьорски престъпления. Не мога да се примиря с това, че за сгазено дете на пешеходна пътека дават условна присъда или пробация. Някога имаше наказателна политика: има ли смъртен случай - в затвора. Избягал ли си, пиян ли си - още по-тежко наказание. Сега това не е съд, а милосърден орган. Чудя се тези хора нямат ли деца, не мислят ли за пострадалите! Един от най-тежките процеси, в които съм участвал, беше делото срещу корпорация “Вторични суровини”. Имахме по моя обвинителен акт около 200 страници едногодишно съдебно заседание. По това дело имах 10 дни пледоарии - съдебен маратон в съдебната практика. След 10 ноември участвах в един от най-тежките процеси с обществено значимост: делата срещу Константин Тренчев, срещу Софиянски, след това във Върховния съд, както и мегаделото за убийството на Андрей Луканов. Там вече разбрах много неща, които още не съм казал, както не съм казал кой запали партийния дом в София в края на август 1990 г. Тогава бях градски прокурор и знам много истини. Може би ще ги кажа в книгата “Моите срещи с Тодор Живков”. Имал съм 3 срещи с него и там ме заведе Бойко Борисов. Има какво да си кажем с него, ако решим да участваме на следващите президентски избори. Нека има един двубой, защото за мен той е интересен субект.

- Защо сега не се кандидатирахте за президент?

- Беше създаден иниицативен комитет от университетски преподаватели, студенти, юристи, журналисти, икономисти, които отдавна издигнаха моята кандидатура. Те акцентираха на житейския ми опит - 40 години в прокуратурата, на моите знания по международно право, тъй като България трябва да решава много проблеми - мирна отмяна на Ньойския договор, за да си върнем исконни български земи, да се изпълни Ангорският договор, според който Турция дължи на България 20 млрд. долара, да се изпълнят договорите, по които страната ни е дала на други държави общо 102 млрд. долара. Не случайно Ердоган иска отмяна на Лозанския договор за Турция, Бъсеску си иска Молдова, само нашите негодници, които са юридически невежи, неграмотни по международно право, не искат. Те искат само пари от господарите си, за да ги слушат. Това са големите проблеми и аз ги заложих в моите програми. Но безпаричието ме спря. Прецених, че нямам шансове. След като се издигнаха 1-2 кандидатури, разбрах, че ЦРУ и Сорос вече са избрали своите кандидати.

- Какво ново бихте предложили на българския народ?

- Искам си западните покрайнини, искам Охрид и Охридското езеро, искам си Беломорска България и Одринска Тракия. Това са противозаконно отнети исконни български земи. Искам възстановяване на смъртното наказание за  най-тежките престъпления, искам най-после да се проведе социално-правната операция “български чисти ръце”, защото в България има 60 хиляди души за затвора, повечето от тях участници в криминалната приватизация, когато 160 млрд. лева стопански активи отидоха в престъпниците, които станаха милионери и милиардери, а само 3 млрд. лева влязоха в хазната. Искам референдум за излизане на България от НАТО, ревизия на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, тъй като сегашният е в ущърб на националните ни интереси, равнопоставеност по отношение на всички останали страни. За участие в президентските избори трябват 100 хиляди лева. Кажете ми откъде един почтен човек у нас може да ги намери, за да ги хвърли на вятъра, след като нещата са предопределени?   

- Бойко Борисов твърди, че ако загубят на първи тур на изборите за президент, ще подаде оставка. Вярвате ли му?

- Зависи какво са му наредили чорбаджиите. Фактът, че пускат лице, което няма тази политическа тежест, е показателен. Познавам Цецка Цачева и знам юридическото й минало, тя е едно провинциално юрисконсултче. Като партиен член беше Данговска, сега като демократ е Цачева, не знам защо крият фамилиите си. Не можеш да се разграничиш от родителите си, от мястото на раждането си, от времето на партийната си принадлежност. Изправи се и кажи - да, била съм член на БКП. Значи не си била по убеждение, няма лошо, един милион бяха членове на партията. Не случайно 10 ноември завари Александър Лилов в Лондон. Вече му бяха напълнили чантата и тогава той дойде и приложи този модел за създаване на т.нар. Българска социалистическа партия. Тя въобще не е еквивалент на БКП. Независимо от грешките през тези 45 години все пак България беше на 16-то място по национален доход, на 6-то като космическа сила, имаше сигурност. Бил съм градски прокурор на София и знам какъв обществен ред имаше. Нощно време можеше да се разхождаш из целия град и в парка без никаква опасност, имаше сигурност в работата. Това са големите ценности, а не евроатлантическите. Студентите плащаха за общежитие 80 ст. на месец, за 2 ст. се возехме в градския транспорт. Хората си направиха къщи, вили, купиха си автомобили, живееха спокойно и сигурно. Тази социална и национална сигурност няма цена. Какво значи да имаш много пари, като всеки момент могат да те оберат или да те убият!

- Правова държава ли е България?

- Днес не е. Тук опираме до една демагогия. Всички политици издигат като лозунг върховенството на закона. Но кой закон? Лобисткият, който защитава интересите на мафията, на олигарсите, на мутренските босове? Най-пострадали от липсата на законност в България са възрастните хора. Те са физически и финансово немощни. Какво значи върховенство на закона? Този, който им увеличава пенсиите с 2-3 лева? Пак опираме до лъжата, лицемерието и демагогията на политиците. Коренът на злото е точно в тях, защото повечето забогатяха по престъпен начин. Богатият не може да съчувства на бедния.

- Обезсмислиха ли се у нас понятията ляво и дясно?

- Това са условни понятия. Прието е, че лявото е нещо по-социално, удовлетворява повече интересите на бедните и безработните хора, докато т.нар. дясно е символ на властниците, на преуспелите, на заможните... Едни и същи са. БСП е ужким представител на лявото политическо пространство, а ГЕРБ - на дясното. Не е вярно! Те имат един и същи политически баща и една и съща майка. Понеже Борисов сега говори, че дава майка на българския народ, нека аз пък да кажа кои са бащите и майките. БСП беше заченато в американските политически лаборатории на Збигнев Бжежински и на Кисинджър. Това е един типичен съвременен американски политически хибрид. А ГЕРБ е американо-германски хибрид, заченат в Мюнхен. Питайте Цветан Цветанов колко пъти е ходил в Мюнхен да получава указания от Меркел и сие. Те имат едни и същи политически родители. И не случайно преди президентските избори американският посланик посети Корнелия Нинова, след като тя беше избрана за председател на т.нар. Българска социалистическа партия - защото тя не е нито българска, нито социалистическа, нито партия. Тогава той й е казал: ние предлагаме за президент еди кой си, той е нашият избраник, т.е. на ЦРУ. Сорос пък предложи от своето обкръжение вицепрезидент. За да се каже, че има състезателно начало и че не се играе само с един, а с два коня, сега издигнаха кандидатурата на Цецка Цачева, която е обречена. А всъщност на Борисов много му се искаше да стане кандидат за президент, защото там за него е по-леко. Той е мързелив, а в министерския съвет се иска много работа - нещата са много зле и във финансовата, и в социалната сфера. Плевнелиев така окарикатури президентската институция, та всички смятат, че там е много лесно, а това не е вярно. Държавният глава трябва да мисли за държавата. Мислят, че там се ходи само на екскурзии с парите на народа, ще връчваш ордени, ще раздаваш звания и т.н. Борисов искаше да дезертира, но неговите господари не му разрешиха и му казаха: има още да работиш и да изпълняваш това, за което сме те поставили. Те са прежалили президентската кампания и затова той реагира малко първосигнално. Много добре знае, че няма да спечелят, след като е решено кой да бъде президент.

 

(Следва)

 

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник "Златнап възраст"

 

 

 

 


Борислав Йотов - бивш градски прокурор на София

Борислав Йотов - бивш градски прокурор на София