nabore.bg

Хората говорят

Звезди от вчера: Борис Гуджунов линее в люлинска панелка

Диабет и „Топлофикация” мъчат българския Том Джоунс

 

Звездата на българската естрада Борис Гуджунов линее в тесен апартамент в краен столичен квартал и се бори с битовизмите като 95 на сто от сънародниците си. Впрочем нашенският Том Джоунс вече 30 години се свира в малка панелка в „Люлин 6”. За даровития певец се грижат неговата съпруга, полякинята Елжбета, и единият му син.

Гуджунов едва остава жив в катастрофата със самолета над Летище „София” от 1971 година. Именно при този инцидент загива и певицата Паша Христова. След катастрофата

 

той не се показва

 

и страни от всякакви публични прояви.

След 1989 година обаче талантът стана част от триото „Бо Бо Бо” с Борислав Грънчаров и Боян Иванов.

Провъзгласен от народа за българския Том Джоунс, Борето не пропусна концерта на британеца преди няколко години. Билетите за него осигурил един от най-добрите приятели на Борето – радиоводещият Тома Спространов. „Реших да му ги подаря. Не може на концерта на Том Джоунс да не присъства българския му еквивалент”, категоричен беше тогава журналистът.

Извън музиката обаче, животът на Борис

 

не е от най-леките.

 

Въпреки че до известна степен се справи с пораженията от катастрофата, преди няколко години бе опериран от сърце. Именно тази интервенция нанася едни от най-тежките поражения на гласа му. С тръбата, която са сложили в гърлото му, за да може да диша, те са заличили около 40 % от гласовия регистър на певеца, оплака се самият той след хирургичната намеса. Това го е лишило от възможността да изпълнява идеално, както преди, песните на Елвис Пресли. Но пък по този начин още повече се е доближил до тембъра на Том Джоунс. Като всеки талантлив музикант, и Гуджунов може да пее много и различни песни и затова се обижда, когато го свързват само с един. А и всеки творец предпочита да свети със собствена светлина.

Годжунов обаче е притиснат най-вече от тежкия диабет, от който боледува.

Преди време в музиканстката гилдия дори

 

се пусна слух за проклятие

 

над „Бо Бо Бо”, тъй като и Боян Иванов бе споходен от почти същата съдба и захарната болест съкрати живота му.

Въпреки неспирните концерти преди години и факта, че Годжунов беше една от истинските звезди у нас, държавата е оценила певческия му труд на минимална пенсия. Причината е, че Годжунов е един от хилядите музиканти със загубени документи за трудов стаж. Триото отново се оказва с еднаква съдба – несъществуващата вече „Концертна дирекция” е затрила документите и на тримата изпълнители.

В последно време никой не го е виждал да ходи в близките магазини. „Знаем, че живее тук, но не е идвал да пазарува при нас. Обикновено идва или съпругата му или синът му”, разказват хората от малко магазинче за сладки неща. Възрастният вече певец

 

живее на партера

 

близо до автосервиз. Блокът е осеметажен, а входовете - внушителен брой. „Аз го засичам на всеки два-три дни”, разказва един от съседите му – дядо Симеон. Казва, че Борис Гуджунов бил добър човек, весел, въпреки проблемите. „Велик човек”, казва Симеон. „Не ми разказва спомените си, защото не съм го питал, говорим си повече за сегашното състояние на нещата”, разказва завоалирано старецът. Съседите му продължават да разказват, че по-сговорчив от Гуджунов няма. Няма и по-велик певец. „Едно време ходехме по концертите му, а сега той живее до нас и то като напълно обикновен човек”, разказват комшиите вървейки към входа. Те допълват, че често му помагат с каквото могат.

Гледката от прозореца на Годжунов със сигурност не е онази, която вижда неговият брат по талант – Том Джоунс. Срещу дома на уникалния изпълнител се издига стена от блокове, наредени един до друг. В средата има и игрище. Преди време стана ясно, че Гуджунов не смогва да плаща дори парното на жилището си. Дължал на „Топлофикация” доста солидна сума и решил да се съди с тях.

 

Звездата има два брака зад гърба си

 

Борис Гуджунов има общо два брака. Първата му любов с Емилия завършва почти със самоубийство. Той придобива психическа зависимост към съпругата си и не може да се отърве от това чувство. В главата му вече започват да се въртят черни мисли. Събитията се развиват години след катастрофата. Гуджунов вече не намирал изход и отишъл при Ванга. Пророчицата още от вратата го хванала с въпроса защо иска да сложи край на живота си. След това му казала и как да се излекува. Трябвало да й донесе чаша вода и един пръстен. Водата трябвало да изпие булката, а пръстенът да се остави в нейния дом. Това наистина помогнало на певеца да преодолее зависимостта си към нея. Съвсем скоро те се развели. По-късно среща за пореден път полската балерина Елжбета. Дотогава те са само на „здрасти”, запознават се в Чехия, когата тя танцува в нощното вариете „Каскада”. Там Гуджунов бил звезда. През 1981 година те се засичат отново във Варна. Тя и още три момичета играели в бара на хотел „Черно море”.  Елжбета е до съпруга си и до ден днешен.

 

Мина ТОДОРОВА


Гуджунов в дует с Мими Иванова...

Гуджунов в дует с Мими Иванова...

... и в компанията на Йорданка Христова

... и в компанията на Йорданка Христова

Том Джоунс - певецът, с когото сравняват Борис Гуджунов.

Том Джоунс - певецът, с когото сравняват Борис Гуджунов.

Борис Гуджунов днес

Борис Гуджунов днес

Певецът в началото на кариерата си. Снимкта е от фотокартичка, която се продаваше в началото на 60-те години на миналия век.

Певецът в началото на кариерата си. Снимкта е от фотокартичка, която се продаваше в началото на 60-те години на миналия век.

Борис с незабравимата Паша Христова

Борис с незабравимата Паша Христова