nabore.bg

Лични драми

Благо сигурно чертае макети при ангелите

*  Няколко поколения журналисти минаха през школата на известния вестникар

 

Разделихме се преди две години с колегата Благомир Сираков, журналист, чието име добре се знае от средното и възрастното поколение вестникари. Иска ми се сега да споделя няколко думи за него. Работил, кажи речи, във всички наши редакции (”Студентска трибуна”, ”Младеж”, „Отечествен фронт” и др.), той бе всепризнат доайен на графичното оформление на българската преса.

Благо бе от тази журналистическа школа на 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, която тогава „обърна хастара” на печата към по-модерния му и съвременен образ. Работа, която в онези години не ставаше много лесно. Бяха времената на категоричните идеологическите синури и общо-взето примитивната полиграфия на линотипа и ротомашините.

В задимените секретариати на Полиграфическия комбинат „Д.Благоев” Благо Сираков успя да подготви 2-3 поколения отлични пресоформители – работа трудна и неблагодарна. Тази своя мисия той продължи и през десетилетията, когато преподаваше на студентите в Журналистическия факултет. В университета бъдещите вестникари научиха от него нещо, което и днес не може да замести всезнаещият Google – как да си подреждат личната професионална документация.

Невероятно работлив и благ, Благо Сираков се чувстваше като риба във вода, когато сядаше пред белия макетен лист с молива и неизменната си цицерлиния. Тогава буквално свещенодействаше в онзи процес, който даже дебелите академични книги описват с възрожденски трепет – „това тайнство – макетът”. 

В попрището на вестникарския дизайн за Благо нямаше непознати земи и крайни хоризонти. Той се радваше на всяко колегиално графично попадение, като на своя красива победа. Младите някога земестник отговорни секретари от „предкопмютърната ера” никога няма да забравят как той им пишеше оценки (от 3 до 6) на всеки начертан макет. Така под зоркия му поглед се раждаха подредените и организирани до съвършенство колони с петит, нонпарей и гармонд в тогавашните всекидневници.

Сега Благо Сираков сигурно вече чертае своите макети при ангелите.

 

Валери БОЯНОВ, София


Благомир Сираков обучи няколко поколения вестникари

Благомир Сираков обучи няколко поколения вестникари