nabore.bg

Интервю

Бившият депутат доц. Минчо Христов: Политиците – марш в затвора!

  • Пенсиите могат да станат над 1000 лева, пари има
  • Новият заем е за закупуване на стари американски самолети F-16

 

Минчо Христов е преподавател в Техническия университет, магистър по история от Хаванския университет, специализирал е в университета на Сао Пауло и Колумбийския университет, бил е гостуващ изследовател в Института за изследване на сигурността в ЕС, автор на десетки научни публикации и две книги. Беше депутат в 40-то Народно събрание, зам.-председател на Комисията за борба с корупцията.

- Г-н Христов, може ли да се говори за политическа мафия в България и какво означават у нас понятия като “ляво” и “дясно”?

- Разделението “ляво” и “дясно” обслужва политическата мафия, която няма никакъв цвят - тя не е нито лява, нито дясна. Това е просто една мафия. За мен основното разделение у нас е бедни и богати - крадци, които грабят милиарди всяка година, и ограбвани, които са над 90 на сто от българския народ. Време е да поставим сериозно въпроса защо живеем толкова бедно и всъщност бедна държава ли е България. Огромни средства изтичат всяка година, а политическата върхушка и мафия не прави нищо да се съберат тези пари.

- Бихте ли дали конкретни примери?

- Българинът е ограбван жестоко. Според официални данни на ДАНС всяка година от ДДС се крадат около 3 млрд. лева. Нито едно правителство не направи нищо. Отделно 1.5-2 млрд. лева се крадат от акцизи. Въпросът е какво правят службите, прокуратурата, финансовото разузнаване. Годишно се краде злато и други ценни метали за над 3 млрд. лева. Навремето зададох въпрос на Сергей Станишев докога неговото правителство ще търпи една частна фирма да плаща 1.5% концесионна такса и да изнася злато за 98.5%. В африканските държави тази такса е десетки пъти по-висока. Станишев мънкаше като ученичка - да, прав съм бил, щели да направят нещо. Нищо не направиха. А какво да кажем за кражбите чрез търговските вериги! Всеки месец от България се източват над 700 млн. лева от “Била”, “Лидъл”, “Кауфланд”... Преди 3 седмици лично поставих на министъра на икономиката Божидар Лукарски въпроса, докога правителството ще се прави на разсеяно и не вкара в парламента един елементарен закон против спекулата, който да регламентира печалбата на големите търговци, на прекупвачите и спекулантите? Дадох му пример как шоколад, произведен в България, в Холандия се продава 4 пъти по-евтино, отколкото у нас - и то в една и съща международна търговска верига. Лукарски директно заяви, че това не било спекула, а търговски взаимоотношения. Коментара оставям за вашите читатели. Кражби се извършват и чрез горивата. Когато барел петрол струваше 150 долара, бензинът у нас беше 2.60 лева, в момента цената на барела е около 40 долара, а на масовия бензин е над 2 лева. Защо правителството не се задейства? Има комисия за защита на конкуренцията, ДАНС, прокуратура - всички мълчат. А това е грабеж за милиарди годишно. Ами цените на мобилните оператори? В страните от Европейския съюз те са 3-4 пъти по-ниски, отколкото у нас. 

- Защо става така и защо народът търпи всичко това?

- Има комисия за регулиране на съобщенията, която се чудя какво прави и защо ръководството й още е там. Вземете банките. Когато беше избран Иван Искров, аз бях единственият депутат, който гласува против него. Обясних от трибуната, че той защитава интересите на банките, а не на хората. Защо лихвите по кредитите в България са 3-4 пъти по-високи, отколкото в останалите страни в ЕС? По мои изчисления годишно банките присвояват милиарди левове от хората - от разликата в лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. Няма държава в Европа с такава огромна норма на печалба на банките. “Софийска вода” краде от гражданите стотици милиони годишно. В момента официалните й загуби са 54%. В същото време загубите в Париж, Лондон, Берлин са под 10%. В България тези 54% се включват в цената на водата. Решението е ясно - пълна ревизия на всички приватизационни и концесионни сделки. Навремето ЕРП-тата бяха приватизирани за 700 млн. евро. Само софийското дружество на енергото е струвало 3 млрд. евро. Държавата щеше да вземе повече само от продажбата на кабелите за скрап. В медиите излезе официален доклад, от който личи, че 820 млн. лева са буквално откраднати от гражданите за няколко години. Албания изгони ЧЕЗ заради кражби, тук си мълчим.

- Какво трябва да се промени?

- Политическата система трябва да бъде променена. В парламента влизат не народни, а партийни мижитурки без доблест , които нямат собствено мнение и гласуват като машинки. На следващите избори трябва да излезе група от хора и да се противопостави на тази политическа мафия, която ни управлява последните 20 години. Това няма да е трудно, като се има предвид тоталното компрометиране на всички политически сили в парламента.

- Защо всички гласуваха за огромния външен заем от 16 млрд. лева? Това не е ли предателство към бедните и онеправданите?

- Това е наистина скандален заем - най-големият в българската история. Голяма част вероятно ще бъде използвана за военни цели. Полша обяви, че в близките години ще похарчи над 30 млрд. евро за закупуване на оръжия. Предполагам, че политическата върхушка ще бъде притисната да закупи трета ръка стари американски самолети F-16 от Португалия. Това са над 30-годишни катафалки. Направих справка и се оказа, че Португалия ги е купила преди 15-20 години за 11 млн. долара за 1 брой. Преди 2 години българската държава искаше да ги купи за 58 млн. долара парчето. Другата част ще отиде там, където отиват и другите милиарди - в джобовете на шепа престъпници, тарикати, облечени във власт. Това е престъпление - при положение че няма пари за линейки, за пенсии, за лекарства. Изумен съм, че България може би е на първо място в света по брой на депутатски лимузини. А двумилионна София е обслужвана от 16 линейки. Още по-голямо престъпление е т.нар. партийна субсидия. Отговорно заявявам, че тя е най-голямата в света. В Германия е 10 пъти по-малка. За мен тези хора наистина са престъпници и трябва да бъдат изметени. Това е пир по време на чума.

- А какво става с парите в пенсионните фондове?

- Голяма част от тези пари се крадат. За мен частните пенсионни фондове са чисти пирамиди. Не познавам друга държава, където принудително по закон се вземат 5% от доходите на всички работещи граждани и се изсипват в няколко частни дружества, които ги харчат както намерят за добре. Чувал съм за астрономически заплати от порядъка на десетки хиляди левове на месец. Парите на хората в тези дружества не се увеличават, а реално намаляват. Това беше признато в комисията по бюджет и финанси. Какъв е смисълът от съществуването на тези дружества? Тези фондове трябва да са доброволни и хората да имат право на избор. Огромна лъжа е, че няма пари за пенсии. Това може лесно да се провери, ако се сметне една минимална заплата от 340 лева. От тях 60 лева всеки месец отиват за пенсионни цели. Ако умножите тези 60 лева по 12 месеца и после по 40 години, сложите една минимална лихва с натрупване от 5%, със сигурност ще получите сума над 100 хиляди лева, които е внесъл секи пенсионер при минимална работна заплата. Като разделите тези 100 хиляди лева на броя години, които средно живее един пенсионер, ще получите пенсия над 1000 лева. А сега масовите пенсии са 200-250 лева. За мен това е престъпление. Истината е, че възрастните хора са си плащали осигуровките и при тогавашните заплати. Да не говорим за огромната държавна собственост, която се разграбва и в момента. Ако има елементарна политическа воля, държавата може да прибере огромни средства именно от тези заграбени предприятия - от големите приватизационни сделки и ЕРП-тата, които купуват тока за 10 стотинки, а го продават за 20. Народът пълни джобовете на шепа тарикати. 

- Как могат да бъдат спрени кражбите на политиците?

- Има елементарни начини, които се прилагат в цял свят - да се направи пълна проверка на имуществото на всички министри, депутати и магистрати и какви данъоци са платили. Бъдете сигурни, че 90% от тях могат да влезат в затвора. Това е решението. Попитах министъра на вътрешните работи Вучков защо МВР не вкара такъв закон. Той отказа да отговори - в присъствието на поне 200 души. Останах изумен, че нито една медия не подхвана темата. Започвам да мисля, че големите престъпници са в парламента.

- Във фалит ли е България?

- Мисля, че България е изключително богата страна. Посочих откъде могат да се вземат десетки милиарди годишно, но тези пари потъват в джобовете на една малобройна олигархия. В Румъния вкараха маса политици в затвора, в Гърция и САЩ - също. Защо в България няма нито един осъден политик?              

           

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”


Доц. Минчо Христов

Доц. Минчо Христов