nabore.bg

Интервю

Бившият депутат Минчо Христов: В ръководството на БСП има мултимилионери

Кожодери и бандити крадат от сметките за ток, магистралите, здравната каса, пенсиите, които трябва да са над 1000 лева  

 

Минчо Христов е роден през 1962 г. в София. Преподавател в Техническия университет, магистър по история от Хаванския университет, специализира в университета на Сао Пауло, в Колумбийския университет и в Института за изследване на сигурността в Париж. Автор на десетки научни публикации и две книги. Независим депутат в 40-то Народно събрание, зам.-председател на Комисията за борба с корупцията. Вносител на над 100 закона - за отмяна на депутатския имунитет, отпадане на точковата система при пенсиониране, премахване на доплащането в болниците, ревизия на приватизационните сделки.

- След като 4.2 милиарда лева изчезнаха само от една-единствена българска банка, възможно ли е и парите за пенсии да последват съдбата им?

- Много често възниква въпросът, защо пенсиите на българите са в пъти по-ниски, отколкото на поляците, чехите, унгарците, румънците, дори на албанците и македонците. Простата сметка показва, че минималната пенсия у нас трябва да бъде над 1000 лева. Къде отиват тези пари? Има едни частни задължителни пенсионни фондове, които бяха създадени по времето на Иван Костов. В момента в тях има над 10.5 милиарда лева, принудително отчислени от заплатите на всички, родени след 1960 година. Това е огромна сума, която вместо да отиде към Националния осигурителен институт, който изплаща пенсиите на нашите бащи и майки, отива в частни дружества. Над 1 милиард лева от тях са похарчени за заплати и за бонуси. Това са пари на пенсионерите, които са отишли за осигуряване на лукса на няколко частни дружества. Нека вашите читатели попитат политиците докога ще търпят този грабеж. Това е една от причините за ниските пенсии у нас - те се източват. През последните десетина години тези частни дружества не само че не са увеличили парите на пенсионерите, а са ги намалили с близо 2 процента, т.е. те са на загуба. Големият въпрос е щом са на загуба, защо още ги търпим? Защо все още 5 % от доходите на всички работещи българи потъват в тези пирамиди?

- Парадоксално, но половината от парите за възрастните хора идват от държавния бюджет, който зависи от данъчната политика на управляващите.

- В момента големите фирми у нас плащат 10 процента корпоративен данък. В Германия е 38 процента, в САЩ е към 40. Защо в България плащат най-ниския корпоративен данък в Европа? Причина за мизерията ни е и това, че от времето на Сергей Станишев съществува т.нар. плосък данък - и богати, и бедни плащат еднакво. Във Франция тези с доход над 1 милион евро плащат 750 хиляди евро данък. Нашите милионери, които имат доход над 1 милион лева, плащат 100 хиляди лева данък. Вижте както става и с партийните субсидии от бюджета - над половин милиард лева са излапали политическите партии през последните години. Това са факти, които съм обявявал от трибуната на Народното събрание. За съжаление - нищо. Всички парламентарни партии начело с ГЕРБ гласуваха 44 лева партийна субсидия за всеки глас, който всяка от тях получи на изборите. Това е изключително непочтено. Сега ГЕРБ внесе закон за премахване на субсидията. Не знам кого лъже Бойко Борисов, но и неговите избиратели вече са наясно, че той просто им се подиграва. Най-високата партийна субсидия в света е в България. За мен това е криминално поведение. Нещо повече - за всеки избран депутат политическите партии в момента получават по 14 хиляди лева на месец. Една малка партийка като “Атака” взема 140 хиляди лева на месец за десетината си депутати. Сравнете тези пари с парите за животоспасяващи лекарства, апаратура за болниците и т.н.

- България е може би единствената страна, в която няма контрол върху премиера и финансовия министър, които като еднолични търговци решават как да се харчат парите в държавната хазна. Според вас допустимо ли е това?

- Навремето бившият финансов министър Симеон Дянков открадна 1.5 милиарда лева от здравните осигуровки на хората и ги прибра в държавния бюджет, откъдето ги източиха примерно за магистрали. Да не говорим за това как се краде от обществените поръчки, защото няма да ни стигнат и десет интервюта. Ще ви дам пример. У нас се планира прокарването на тунел над 2 километра в Кресненското дефиле, който ще струва прескъпо. В същото време най-дългият тунел в света, в Норвегия, дълъг над 20 километра, струва точно толкова, колкото и българският. Направете сметка за какъв грабеж става дума! Да не говорим за качеството на магистралите ни, които след 2 години трябва да се ремонтират. Най-много се краде от инфраструктура. Там отиват голяма част от парите на данъкоплатците, вместо за увеличаване на пенсии и заплати.

- Изтребление е българската дума за това, което става с възрастните хора у нас, не геноцид. Според вас има ли “топла връзка” между НОИ и Здравната каса?

- В Здравната каса се краде като за последно. Парите постоянно намаляват. След разкриването на много частни болници касата ударно се източва чрез фиктивни операции, чрез огромни суми, които се вземат от пациентите за т.нар. медицински изделия - протези, консумативи и т.н. В света няма прецедент, при който можеш да отидеш в болница, защото те боли гърло, и да установиш впоследствие, че са те оперирали и си лежал 10 дни, за което болницата е получила пари от Здравната каса. Това е невероятно източване. В много случаи цените на лекарствата, закупени по линия на касата, са в пъти по-високи, отколкото ако човек си ги купи от аптеката. Скандално е, касата купува медикаментите на едро и там отстъпките са огромни. Много лекарства у нас са в пъти по-скъпи, отколкото в Германия, Австрия и други европейски страни. Навремето поисках обяснение от тогавашния здравен министър, но той не можа да ми отговори. Депутатите не се интересуват от това. Защо българите ходят масово да си купуват лекарства от Македония, Сърбия, Гърция, Румъния? Защото в Здравната каса има кожодери и бандити, в съучастие с ръководствата на болниците, които се назначават от здравния министър. Има цял отдел в министерството, който явно се занимава с други неща. Контрол върху цените на лекарствата липсва и това не е случайно.

- Наскоро премиерът Борисов се похвали, че е събран 1.5 милиарда лева бюджетен излишък. Защо с тях или поне с част от тях не се облекчи положението на пенсионерите?

- Защото ситият не вярва на гладния. Тези хора живеят в собствен свят, сред невероятен разкош, скрити зад затъмнените стъкла на своите лимузини, пазени от народната любов чрез службата за охрана. Изобщо не ги интересува какво става с българите. Но една китайска поговорка гласи: Бойте се от гнева на търпеливите. Българският народ наистина търпи много лишения, но мисля, че в един момент всички ние ще се вдигнем и ще пометем тази корумпирана политическа шайка. Тук не правя разлика между сини, червени, зелени, тук става дума за една целенасочена политика. Вижте как БСП се извъртя отново за плоския данък. Това е безпрецедентно - Узбекистан, Казахстан и други като тях имат плосък данък, иначе навсякъде богатите плащат повече. От БСП твърдят, че щели да въведат данък за над 10 хиляди лева доход, но не им вярвам. Толкова ли не можаха да въведат подоходно облагане или поне необлагаем минимум за най-бедните хора! Това е непочтено от страна на ръководството на БСП. Дебело подчертавам, че правя огромна разлика между него и редовите членове на БСП. По-голяма част от ръководството й са мултимилионери. Не може те да се грижат за обикновените хора. Корнелия Нинова беше зам.министър на икономиката, беше и шеф на “Булгартабак”, малко ми е трудно да припозная като социалист Георги Гергов, човек, който има стотици милиони. Същото се отнася и за ГЕРБ, да не говорим за Реформаторския блок.

- Преди време заявихте, че Меглена Кунева е за затвора. Днес бихте ли потвърдили това?

- Да. Вместо медиите да пишат поръчкови материали дали Кунева ще е полезна като еврокомисар, с нея трябва да се занимават прокуратурата, следствието и някои специализирани органи за това, което тя направи като главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз. Първо, заради предсрочното и необосновано закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, от което преките загуби за страната са над 30 милиарда лева. Второ, заради поемането на ангажименти в селскостопанската политика, като за България бяха запазени смешно ниски квоти, докато поляците, чехите и унгарците защитиха националния си интерес. Вижте какво става в момента със селскостопанското ни производство. Продължавам да твърдя, че Меглена Кунева трябва да бъде разследвана, още повече, че аз изнесох факти, които доказаха, че Европейският съюз никога не е поставял като условие да затворим 3-ти и 4-ти блок, за да влезем в него. Беше доказано, че тя, заедно с едно друго лице, което според мен също трябва да бъде разследвано - Гюнтер Ферхойген, сами са вкарали член 30 от договора за присъединяването ни към ЕС, свързан със закриването на двата реактора. Затварянето им автоматично се отрази върху цената на тока, която се увеличи с 25 на сто. Плащаме с една четвърт повече заради това, което направи Кунева.

- Вие твърдите, че цената на тока може да падне наполовина. Реално ли е това? 

- Категорично поддържам тези думи. Всяка година всички ние, българските потребители, надплащаме 1.6 милиарда лева на две американски централи - ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3 и на шепа фотоволтаици, или т.нар. слънчеви централи. Това са пари от нашите джобове в сметките ни за ток, които неправомерно потъват някъде. Ако сметнете и кражбите на енергоразпределителните дружества, ще излезе, че годишно ние, българите, надплащаме сметките си за ток с 2-2.5 милиарда лева. Преди години имаше доклад, който ги уличаваше в кражба за над 820 милиона лева, но беше потулен от сегашното ръководство на Комисията за енергийно и водно регулиране начело с Иван Иванов. Трябва да се замислим как да променим тази криминална схема, която облагодетелства определени лица и политици.

- Имате ли отговор как точно трябва да стане тази промяна?

- Според мене нормалните, почтените, унижените, оскърбените хора трябва да се организираме и още на тези избори да се явим срещу политическата върхушка, срещу партиите, срещу цялото политическо статукво, което ни управлява в последните години. Решението не е толкова трудно, стига някой да започне обединяването на нормалните и почтени хора.               

       

Интервю на Христо КУФОВ

Вестник „Златна възраст”

 

 


Минчо Христов

Минчо Христов