nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Бивша учителка представи книгата си „Караманово в разкази“

Авторката Пламенка Костова (вдясно)

 

Представянето на книгата „Караманово в разкази“ се превърна в едно от най-значимите културни събития в Караманово през тази година. Това е втората художествена творба на авторката Пламенка Костова. Миналата година пенсионираната учителка издаде стихосбирката „С нежност и обич в сърцето“. „Пламенка спази обещанието си и написа още една вълнуваща творба, която е изградена на запазени архивни документи“, сподели в експозето си читалищният секретар Петя Герасимова.

 Жителите на Караманово бяха дошли да научат нещо повече за книгата

 

Събитието беше посветено на 1 ноември – Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Представянето на „Караманово в разкази“ се осъществи със съдействието на Народно читалище „Светлина“.

Авторката подари книгата си на своите читатели

 

В изданието хронологично са публикувани 60 разказа, в които авторката умело съчетава историческата действителност, преданията и легендите с художествения образ. Всеки от разказите е посветен на отделно събитие, свързано с развитието на населеното място. Всяко от събитията, описани в творбата, би събудило интереса на малки и големи, които поемат в ръка „Караманово в разкази“.

Бившата учителка получи мвого поздравления

 

В залата се събраха много общественици, учители и ученици, културни дейци и самодейци. Развълнувано Пламенка Костова сподели, че посвещава книгата си на всички учители в Караманово, отдали голяма част от съзнателния си живот за обучението и израстването на младите хора.

На премиерата на книгата ученици изиграха сцени от книгата

 

За да споделят вълненията на авторката дойдоха много гости и съратници на читалищното дело. В залата бяха и кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев и кметът на Караманово Бисер Блажев. В поздравлението си д-р Петров изтъкна, че творбата представлява своеобразна енциклопедия за развитието на Караманово – още от неговото основаване, изграждането на читалището и училището, описанието на местните обичаи и традиции.

Книгата "Караманово в разкази" предизвика интереса на малки и големи

 

Самодейци от театралната трупа, учители и ученици пресъздадоха откъси от книгата. Пред многобройната публика оживяха уроците с практическа насоченост на даскал Ирман, постъпването на работа на първата учителка, посещението на училищния инспектор. Самодейци от женската певческа група бяха подготвили изненада за авторката на „Караманово в разкази“  Те изпълниха песен, посветена на родното място, по стихове на Пламенка Костова.

  

Марий ПЕЙЧЕВ, с. Караманово, Русенско