nabore.bg

България

Бивша гимнастичка рисува цветя и планини

Художничката Елисавета Мирчева след спорта намира изява в картините

 

Може ли спортист да стане художник? Ако попитате Елисавета Мирчева, отговорът е винаги ще е „да”.

„Аз съм спортистка, пенсионирах се като преподавател по своята специалност. Докато се занимавах със спорт бях в елитните отбори – в националния по спортна гимнастика, тренирах художествена гимнастика, после - плуване и скокове във вода”, обяснява Елисавета. Художничката допълва, че никога през живота си не е мислили за рисуване, нито е учила как да държи четката.

Дарбата й обаче се откроява още в детските й години. В девети клас Елисавета отишла на лагер със спортното училище. И две нейни учителки видели таланта й – от тях чула думите: ако не ти провърви в спорта, захвани се с рисуване.

Елисавета започнала да рисува след като мъжът й, който е алпинист влязъл на операция заради изгаряния по лицето. „При нас, в квартала откриха една малка галерия. И там ми казаха - мъжът ви отива на операция, какво по-хубаво от това да му направите един малък подарък с картините си.

Така стана и първата ми изложба”, разказа художничката. „После показах картините си и в университета. Бях със счупена ръка и реших, че няма повече да рисувам, но познатите ми те не ме оставиха – вече имах доста готови картини и се съгласих. Така направих 6 изложби”, спомня си Елисавета. Започнала да рисува първо цветя, а после и планински пейзажи. Впрочем планинарството е с традиции в семейството на Елисавета – и то е дошло от любовта на съпруга й към върховете. Затова може би са кръстили и дъщеря си Синаница – с името пиринския връх.

 

От вестник „Златна възраст”


Част от националния отбор по художествена гимнастика през 50-те години на миналия век. Третата отляво надясно е Елисавета Мирчева (тогава Юлова).

Част от националния отбор по художествена гимнастика през 50-те години на миналия век. Третата отляво надясно е Елисавета Мирчева (тогава Юлова).