nabore.bg

Като пенсионерите няма да намерите

Бивш офицер направи соцмузей на границата

Бай Стефан Кърцев събира спомени от най-хубавите си години под 100-годишна черница

 

Бившият офицер от гранични войски Стефан Кърцев създаде музей на социализма в дома си в Ивайловград. От носталгия по младостта и хубавите времена, 66-годишният пенсионер е събрал символи, публикации и дори експонати от първите телевизори, заработили в България.

Бай Стефан е съхранил за поколенията популярните лозунги на онова време, портрети на някогашните величия, знамена на партийни организации, книги на партийни лидери, та дори и експонати от първите български телевизори и часовници. На голям плакат от времето на Вълко Червенков се чете: „В НРБ цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа!”. Портретите на партийни и държавни ръководители, окачени навремето по канцеларии, Стефан също пази, защото и този период е история и не бива да се забравя. Дори знамето на партийната организация на БКП в село Черничено е сред реликвите.

Това е просто хоби, което съм наследил от баща ми Никола, който е имал същата наклонност към старините, споделя Кърцев, потомък на стар род. Прадядо му идва в Ивайловград през 1924 г. от Македония. Купува къщата от грък и превръща градината в лятно заведение, където се събирал хайлайфът на Ортакьой. Градината е била цялата с черничеви дръвчета. Запазена е само една, под чиято сянка повече от век се събират близки, роднини и познати на раздумка.

 

 Наборе.бг


Стефан Кърцев се гордее с всеки експонат в музея си

Стефан Кърцев се гордее с всеки експонат в музея си