nabore.bg

Не може да бъде

Сензация: Български журналист - роднина на Пиер Карден

Във фамилията му е и създателят на кардановия вал Джироламо Кардано

 

Нашенец с корени от Кавказ е родствник на модния дизайнер Пиер Карден и на създателя на кардановия вал Джироламо Кардано. Каква е връзката?

Георги Карданов е журналист, родом от Враца. Решил да проучи историята на фамилията Карданови и открил, че в родословното му дърво има и световноизвестни личности.

Всичко започва в Северен Кавказ,

 

още през 16 век.

 

Тогава е създадено княжество на Кардановия род от княз Кардан, разказва бай Георги. Там живеели около 50-60 хиляди души като най-голямата фамилия били Кардановите.

Княз Кардан изпратил при Иван Грозни двамата си синове, за да бъдат нещо като посланици. Те успели да го склонят, княжеството, което си имало и герб, химн и знаме да се присъедини към Русия. Оттогава те станали част от тази държава, разказва Георги Карданов.

В Кардановите имали е задължение да отглеждат голямо поколение,

 

баща ми е имал 11 братя и сестри.

 

Поминъкът - отглеждане на коне. Ценностите се подреждали така - кон, съпруга и ... всичко останало. Конят е бил единственото средство за превоз. Кардановите били будни хора, и заедно с това номади, обяснява пенсионерът.

И продължава: създателят на кардановия вал Джироламо Кардано ни е роднина. Неговият баща Фацио Кардано е бил известен юрист - пръв приятел на Леонардо да Винчи. Джироламо бил прочут учен, богослов, с много разностранни интереси. Когато мои състуденти се шегуваха, че дядо ми е измислил кардановия вал, в същия шеговит тон отговарях: Не, чичо ми! Но се оказа, че шегата била чиста истина! Джироламо Кардано е роден в Италия, но с дядо преселник от Кавказ, дал на света карданното предаване. Той не е направил кардановия вал, той го е измислил. Имал е различни дарби - лекар, психолог, търговец, разбирал е от изкуство.

 

Направил е и хороскоп на Исус Христос

 

по своя система, обяснява Георги Карданов.

Световноизвестният моден дизайнер Пиер Карден пък често в интервюта е споменавал, че коренът му е от Кавказ. “Като погледнете Пиер Карден на някоя снимка, ще видите, че той има високото чело, характерно за Кардановите”, разказва журналистът.

У нас също има Карданови, защото бащата на Георги - Александър се преселва в България 19-годишен.

 

Кметувал е на много места

 

в страната. Една от причините Карданов-старши да напусне Русия е голяма любов с красива грузинка на име Тамара. Но бащата на хубавицата разделя младите влюбени. Баща ми много трудно приема раздялата и решава да напусне Русия. Така попада в България, разказва пенсионерът. 

И до днес Георги Карданов не познава никого от славния род Карданови, защото все отлагал да отиде до Грузия...

 

Наборе.бг


Георги Карданов

Георги Карданов

Дизайнерът Пиер Карден е мой далечен чичо, смята пенсионерът

Дизайнерът Пиер Карден е мой далечен чичо, смята пенсионерът

Създателят на кардановия вал Джироламо Кардано също е с кавказки корени

Създателят на кардановия вал Джироламо Кардано също е с кавказки корени