nabore.bg

Докторе, защо?

Вярно ли е: Безсънието идва с възрастта?

Съществува огромен брой причини за безсънието. Повечето са свързани  с нездравословен живот и  някои нарушения - хъркане, често уриниране, болка в кръста, главоболие, депресии.

Злоупотребата с лекарства също може да предизвика нощно бодърстване. Безсънието е свързано с недостиг или липса на хормона мелатонин. Нормално секрецията на този хормон започва с настъпване на мрака, като достига най-голяма концентрация в кръвта около полунощ.

Производството на мелатонин намалява с напредване на възрастта. За това  колкото по-стар е човек, толкова по-малко спи. За корекция на недостига медиците препоръчват да се пият таблетки мелатонин. Те са за предпочитане пред различни бензодиазепинови препарати, които водят до привикване или пристрастяване.

В аптеките се продават и други медикаменти за сън. Те нямат бензодиазепинова основа, но водят до нарушения в паметта. По тази  причина не бива да се пият повече от 10 дни.

Много важно е да се спазват и общите правила срещу безсъние: да не се допускат стресове и консумация на тежка храна преди лягане. Леглото да е удобно, завивките –чисти, стаята - проветрена.

 

Наборе.бг