nabore.bg

Безплатно

Важно: На какви безплатни профилактичните прегледи имат право пенсионерите?

Близо 50% от здравноосигурените българи не минават през личните си лекари за задължителния годишен профилактичен преглед. Същевременно наскоро здравният министър Петър Москов предложи такива пациенти да плащат по-голяма индивидуална здравна вноска или да заплащат лечението си през следващата година като наказателна мярка.

 

Какво се полага на българите между 46 и 65 години?

 

Веднъж на пет години се прави пълна кръвна картина, като при мъжете над 46 години и жените над 50 години се изследват и холестеролът и триглицеридите. Веднъж на 2 години на мъжете, навършили 50 години, се проверява т.нар. простатно-специфичен антиген (PSA), а на жените от 50 до 69 години се прави мамография. Ако през съответната година са тези изследвания са направени по друг повод - например заболяване, те не трябва да се повтарят.

 

Над 65 години

 

Всяка година се прави пълна кръвна картина, а веднъж на 5  години се изследва холестеролът и триглицеридите. Ако пациентът е със сърдечно-съдово заболяване, диабет или в рискова група за развитие на онкологично заболяване, независимо от годините, се полагат много повече безплатни изследвания (може да ги открият на сайта на НЗОК и да се изискват от личния лекар).

До 30 юни здравноосигурените пациенти

 

могат да сменят личния си лекар

 

За целта те трябва да си разпечатат формуляр за избора на нов от сайта на НЗОК, като не е необходимо да се информира досегашното джипи. Ако повече от месец ще пребивавате в друг град от този по постоянен адрес, имате право да направите временен избор на личен лекар.

 

Наборе.бг