nabore.bg

Докторе, защо?

В Бургас и Северозапада: Безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност

Безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност ще се проведат в Северозападна България и Бургас през октомври. Кампанията е национална и се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на специалисти-кардиолози.

Безплатните консултации ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч.

 

Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза,

 

 с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването.

150 793 са пациентите със сърдечна недостатъчност в България. 90% от тях са на възраст над 65 г. Жените са с 20 000 повече от мъжете. Смъртността от сърдечна недостатъчност в България нараства, това е и най-честата причина хората над 65 г. да влизат в болница.

В Плевен, Враца, Монтана и Бургас пилотно се създават Центрове по сърдечна недостатъчност. Целта им е да информира пациентите за новите възможности в лечението на това заболяване, да обучава тях и техните близки как да живеят със сърдечната недостатъчност, как да следят състоянието си и на какво да обръщат внимание, за да не се стигне до влошаване и влизане в болница.

 

Повече за заболяването „Сърдечна недостатъчност“

 

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.  В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница.

 

Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно

 

 само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.

Ето адреса за контакти с организаторите: Институт за здравно образование, София 1799, п.к.30 тел. 070010126, mail: projects@healthedu.eu и office@healthedu.eu , www.healthedu.eu.

 

www.nabore.bg